Utrikes

Sverige kräver att ukrainska friges

UTRIKES

Ryssland. Sverige begär att den hungerstrejkande piloten Nadezjda Savtjenko omedelbart friges, och ukrainskans advokat varnar att hennes liv är i fara.

– Det är viktigt för hennes säkerhet att hon släpps, säger Margot Wallström.

Nadezjda Savtjenko har suttit fängslad i Ryssland sedan 2014 och anklagas för att ha lett in artillerield mot en vägspärr, vilken ledde till att två ryska journalister dödades. Savtjenko nekar till anklagelserna.

Utrikesministern Margot Wallström ser allvarligt på fallet och ser det även som en viktig principiell fråga. Hon vill dessutom lyfta fram att Nadezjda Savtjenko inte är ensam om att vara frihetsberövad.

– Det handlar om relationen mellan Ryssland och Ukraina, där Ryssland anser sig ha rätt att hålla den här och andra personer frihetsberövade i Ryssland, säger Wallström som hoppas att fler internationella organisationer ska kräva att piloten friges.

– Jag har träffat hennes syster vid två olika tillfällen. Vi fortsätter att ta upp den här frågan och vi kräver att hon omedelbart ska släppas och överföras till Ukraina, säger hon till TT.

"Oacceptabel inblandning"

Fallet ses av många ukrainare som ett symboliskt motstånd mot de ryska aggressioner som de upplever.

"Den civiliserade världen måste, inte bara med ord utan genom handling, bevisa att mänskliga rättigheter och respekt för individen existerar", skriver landets premiärminister Arsenij Jatsenjuk på den ukrainska regeringens hemsida.

Även den tyska regeringen kräver att ukrainskan släpps omedelbart.

Kommentarerna kritiseras av den ryska regimen som anser att rättsfallet enbart berör Ryssland.

– All typ av inblandning är oacceptabel, säger Dmitrij Peskov, talesperson för Kreml, till Interfax.

Hungerstrejk

Den 34-åriga helikopterpiloten och Irakveteranen Nadezjda Savtjenko riskerar 23 års fängelse. Sedan rättegången startade i torsdags i Dontesk vid gränsen till Ukraina, har hon vägrat att äta och dricka. Savtjenkos advokat säger till Reuters att hans klient riskerar att dö innan domen faller.

– Insatsen är hög och jag har inget att förlora, sade Savtjenko som gjorde "fingret" mot rätten under rättegången enligt AFP.

Dom faller den 21-22 mars.

– Om jag fälls kommer vi inte att överklaga. Efter domen kommer jag att fortsätta min hungerstrejk, hotar ,Savtjenko.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes