Flera döda i oroligheter i Kongo-Kinshasa

UTRIKES

Kongo-Kinshasa. Minst sju människor, varav en FN-soldat, har dödats vid sammandrabbningar i östra Kongo-Kinshasa.

Oroligheter befaras bryta ut i landet, sedan president Joseph Kabila sitter kvar vid makten trots att hans andra mandatperiod gått ut.

Regeringen har sagt att den klarar av att arrangera presidentval tidigast i april 2018. Författningsdomstolen beslutade i maj att Kabila kan sitta kvar fram till dess. Det är inte förenligt med lagen att Kabila ställer upp för en tredje mandatperiod.

Oppositionen motsätter sig att Kabila sitter kvar, och samtal för att komma till en lösning har hittills varit resultatlösa. Samtalen ska återupptas på onsdagen.

Studentmarsch stoppad

I huvudstaden Kinshasa har vägspärrar satts upp, affärer har hållit stängt och regeringen har förbjudit protester. På Kinshasa-universitetet har hundratals studenter samlats. Ett stort antal poliser har kallats ut för att förhindra en fredlig marsch mot parlamentet för att framföra kravet på att Kabila avgår.

I Butembo i den oroliga östra delen av landet drabbade rebeller samman med polis efter att ha gått till angrepp mot flera byggnader och stadens fängelse. En polis, fem rebeller och en FN-soldat dödades vid sammandrabbningarna, enligt nyhetsbyrån AFP:s reportrar. Vittnen rapporterar om att rebellerna sagt sig vilja störta Kabila.

"Vi är inte hans tjänare"

Oppositionen har sagt att den inte kommer att organisera protester, men heller inte förhindra att de sker.

– Vi förbereder oss för att gå ut på gatorna för att jaga bort Kabila, säger 29-årige Diego Kas, som liksom stora delar av befolkningen är arbetslös.

– Kabila kommer att vara en olaglig president. Jag vet inte hur han ska kunna stanna vid makten, för vi gillar honom inte längre... Vi är inte hans tjänare, Kongo är vårt land.

I september i år dödades fler än 50 människor i samband med protester mot Kabila.

TT-AFP- Reuters