Massmördaren gick till psykolog

Niceattacken. Massmördaren i Nice hade långvariga psykologiska problem, enligt hans syster.

Terrorrörelsen Islamiska staten (IS) vill ta åt sig "äran" för dådet. Men terrorforskaren Hans Brun tror inte att IS planlagt attacken som tog minst 84 liv.

Mohamed Lahouaiej Bouhlel behandlades av psykologer i flera år innan han flyttade från Tunisien till Frankrike 2005, säger hans syster till Reuters.

– Min bror hade psykiska problem och vi har gett polisen handlingar som visar att han hade gått hos psykologer i flera år.

Enligt Frankrikes inrikesminister Bernard Cazeneuve verkar Lahouaiej Bouhlel ha radikaliserats snabbt.

– Det antyder i alla fall vittnesmål från personer omkring honom, säger ministern uppger Reuters.

Lahouaiej Bouhlel var tunisisk medborgare med franskt uppehållstillstånd. Han var inte känd av den franska underrättelsetjänsten - däremot av polisen för mindre brottslighet.

Minst fem personer i hans bekantskapskrets har gripits för förhör, enligt Le Monde.

Ingen IS-plan

Flera personer hävdar oberoende av varandra att Lahouaiej Bouhlel inte var religiös eller IS-sympatisör.

– Han drack, rökte på och ägnade sig inte åt religionen alls, säger Wissem Adali, boende i samma område, till TT:s utsände.

Enligt Adali var 31-åringen svår att få kontakt med och han hade "många problem", bland annat ekonomiska bekymmer.

IS propagandaorgan Amaq hävdar att attentatet utfördes på organisationens uppmaning.

– Man får ta det för vad det är. Mig veterligen finns inga bevis hittade i Frankrike om kopplingar mellan IS och Nice. Man ska nog avvakta utredningen där, säger Hans Brun, terrorforskare knuten till Försvarshögskolan och King's College i London.

Ökad spänning

TT: Verkar attacken vara inspirerad av IS men inte nödvändigtvis styrd av IS?

– Utifrån det som är känt nu tror jag inte att detta är planerat av IS i förväg. Det finns ett inslag av opportunism i hur IS tar på sig ansvaret för vissa operationer, det har vi sett tidigare.

Att IS kopplas till dådet och att det beskrivs som en terrorhandling upprör Wissem Adali.

– Nu kommer spänningarna att öka ännu mer. När fransmännen ser på mig som kommer från Tunisien kommer de inte att tänka goda tankar. Alla har drabbats av det som skett. Kanske vi i synnerhet, säger han och syftar på de invandrare som bor i de franska utanförskapsområdena.

Som Orlando

Hans Brun drar en parallell till förra månadens massmord på en gayklubb i Orlando i Florida. Mördaren Omar Mateen, som sköt ihjäl 49 människor, identifierade sig själv som en "muslimsk soldat" och ska enligt FBI ha svurit trohet till IS, som tog på sig dådet.

– När IS tar på sig ansvaret fungerar det som en politisk hävstång. IS får ännu mera inflytande och orsakar ännu mer politisk oro i Frankrike, säger han till TT.

Tusentals nationaldagsfirande befann sig på strandpromenaden Promenade des Anglais sent på torsdagskvällen när en vit lastbil dundrade in i folkmassorna. I nära två kilometer rammade Lahouaiej Bouhlel människor innan polisen sköt ihjäl honom.

Många utländska medborgare finns bland de döda. 202 personer skadades och omkring 50 personer vårdas för livshotande skador på sjukhus. Flera av dem svävar mellan liv och död.

Frankrike har tre dagars landssorg.

Sorgens tårar

Kontrasten mellan Nices vackra strandpromenad med sitt azurblåa vatten och det fruktansvärda dådet är fortfarande svår att ta in.

Vid minnesplatser fortsätter människor att lämna blommor, teddybjörnar och tända ljus. Platserna har också blivit fler. En del av en park längre upp längst strandpromenaden har blivit en plats att dela sorg och lämna blommor. Dessutom har nu attentatsplatsen öppnats upp och längst vägen ligger nu öar av blommor, personliga brev och tända ljus, liksom som att varje omkommen fått sin egen minnesplats. Många av "öarna" är inringade av rosa hjärtan och bland de som nu vandrar längst vägen är det många som har svårt att hålla tårarna tillbaka.

Nice, TT:s utsända