Rafflande val i morgon i Österrike

UTRIKES

Österrike. En lång och mot slutet smutsig valrörelse är över.

I morgon avgörs det om Österrike får en högerpopulistisk president eller inte.

Valet väntas bli mycket jämnt.

Tidningen Österreichs framsida har i dag rubriken "Hass-Wahl" (Hatval).

Debatterna och de avslutande mötena är över efter en elva månader lång valrörelse som blivit allt smutsigare.

Ordet "lögnare" haglade 27 gånger i fredagens tv-debatt. Högerpopulisten Norbert Hofer från partiet FPÖ använde det 24 gånger om sin motståndare Alexander Van der Bellen, en oberoende kandidat och tidigare ordförande för De gröna. Van der Bellen använde samma epitet om Hofer tre gånger.

"Fascistgrön diktator"

Hofer-affischer har vandaliserats med Hitlermustascher, Van der Bellens med hundbajs. Hofer har kallat sin motståndare "kommunist" och "fascistgrön diktator", Van der Bellen har kontrat med "demagog".

Presidentposten är främst ceremoniell, så det är oklart vad segraren kan åstadkomma på sin post. Men efter Donald Trumps seger i presidentvalet i USA och britternas ja till ett utträde ur EU vädrar Hofer morgonluft. Åtminstone i teorin skulle presidenten kunna sparka regeringen.

Dött lopp

Opinionsundersökningar visar på dött lopp mellan de båda.

– Vi hoppas att Hofer kan se till att våra gränser förblir stängda, att vi har kontroller, att vi är säkra, sade FPÖ-väljaren Helwig Leibinger i Wien vid Hofers avslutande valmöte i går.

FPÖ är det "främlingsfientliga Österrikes ansikte", sade i sin tur Wiens mitten-vänster-borgmästare Michael Häupl. Landet behöver inte någon som kommer att "få Österrike att skämmas".

I presidentvalets första omgång i april vann Hofer, men han såg sig besegrad med bara 31 000 röster i andra omgången i maj. Det resultatet ogiltigförklarades dock av författningsdomstolen och därför görs valet om i morgon.

TT-AFP