Obama till Trump: Sluta gnälla

USA. Republikanen Donald Trumps påståenden att det amerikanska presidentvalet är riggat är en lek med elden, varnar jurister och högt uppsatta politiker inom det egna partiet. President Barack Obama tycker att Trump ska "sluta gnälla".

"Självklart händer storskaliga valbedrägerier på och före valdagen. Varför förnekar republikanska ledare vad som händer? Så naivt!", skriver Donald Trump på Twitter.

Argumentet har förts fram av affärsmannen vid flera valmöten. Det återupprepades av Rudy Giuliani, Trumprådgivare och tidigare borgmästare i New York, som häromdagen sade att man måste vara en "idiot" för att tro att val går rättvist till i demokratiskt styrda städer som Philadelphia och Chicago.

"Full tilltro"

Men Chris Ashby, en av Republikanernas kampanjjurister, säger att Trumps anklagelser, som inte stöds av några bevis, kan underblåsa oroligheter på valdagen och är "ogrundade och farliga".

– När du säger att ett val är riggat säger du till väljarna, dina anhängare, att deras röster inte spelar någon roll, säger han till nyhetsbyrån Reuters.

Även kongressens republikanske talman Paul Ryan har tagit avstånd från påståendet. I ett uttalande säger han att han har "full tilltro" till landets valsystem

Desperat?

Flera akademiska studier stödjer den tesen, de visar att nivån av valfusk i USA är oändligt liten. I det decentraliserade landet sköts varje val på delstatsnivå, vilket gör det extra svårt för den som vill fuska.

– Det fanns korruption på 1800-talet men i princip är det omöjligt att rigga ett helt val 2016, säger Julian Zelizer, professor i historia, till CNN.

När president Barack Obama kommenterade saken framhöll han att Trump borde sluta gnälla ("stop whining") och i stället försöka få röster genom fakta.

Demokraten Hillary Clintons kampanjchef Robby Mook säger att Trumps angrepp på valprocessen är ett tecken på desperation. "Han vet att han förlorar och försöker skylla det på systemet", skriver Mook.

Clinton har utökat sin ledning över Trump de senaste dagarna. Tre veckor före valdagen har hon ett genomsnittligt övertag på 7,0 procentenheter sedan Trumps kampanj skakats av hans kommentarer om kvinnor och anklagelser om sexuella övergrepp.

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln