Utrikes

Skott på Vilksmöte - misstänkta jagas

UTRIKES

Skottlossning. Skott har avlossats vid ett möte i Köpenhamn där konstnären Lars Vilks deltog. Vilks är inte skadad, enligt danska medier.

Tre poliser blev skottskadade och två gärningsmän är på fri fot.

Ett ögonvittne säger att så många som 30 skott kan ha avlossats. Polisen bekräftar för nyhetsbyrån Ritzau att tre poliser träffades. En av dem har skador i bröstet och en i benet.

Vilks blev förd i säkerhet via en bakdörr, uppger vittnet.

Muhammedtecknaren Vilks deltog i ett debattmöte i kulturhuset Krudttønden i stadsdelen Østerbro. Frankrikes ambassadör fanns också bland deltagarna på mötet, som hade rubriken "Kunst, Blasfemi og Ytringsfrihed".

– Strax efter klockan 15.30, ambassadören hade just talat, hörde vi skott från entrén. En del sprang ut, men det tordes inte jag, för det var skott utanför också, berättar satirforskaren Dennis Meyhoff Brink, som var med på mötet, för Jyllands-Posten.

Motivet till skottlossningen är inte klarlagt - det förekom som satirforskaren uppger också någon form av tumult utanför lokalen - men Helle Merete Brix, som ingår i den danska Lars Vilks Komitéen, beskiver händelsen som ett attentatsförsök mot Vilks.

Hon berättar för danska TV2 att Vilks, med livvakter, sökte skydd i ett kylrum när skotten hördes.

– De reagerade mycket lugnt. Det låter kanske bisarrt, men arrangemanget har fortsatt.

Polisen söker efter en mörk bil av märket Volkswagen Polo som gärningsmännen flydde i efter skottlossningen, skriver Köpenhamns polis i ett pressmeddelande. Bilen är danskregistrerad.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes