Militärbas i Boko Harams händer

Publicerad 2015-01-04

Stockholm. Extremistmilisen Boko Haram har tagit över en viktig militärbas i nordöstra Nigeria, förstört flera byar och skickat hundratals civila på flykt. Det är bara en i en rad av attacker i området på sistone.

Livrädda lokalbor flydde i kanoter över Tchad-sjön för att undkomma attacken. Väl i Tchad vittnade bybor, bland annat från Baga i delstaten Borno, om hur beväpnade män i lördags dödade flera personer, satte eld på hus och plundrade butiker i samband med att de tog över militärbasen som ligger i närheten. Basen härbärgerar den så kallade multilaterala insatsstyrkan (MNJTF), med soldater från Nigeria, Niger och Tchad. BBC rapporterar att övertagandet föregicks av flera timmars skottlossning.

– De (angriparna) överrumplade soldaterna och tvingade dem att överge basen, berättar Baga-bon Usman Danssubdu för nyhetsbyrån AFP.

MJNTF upprättades 1998 för att bekämpa gränsöverskridande brottslighet i området, men har på sistone allt mer övergått till att bekämpa Boko Haram.

Den extrema islamistmilisen har genomfört en rad liknande attacker i området. I slutet av november förra året dödades 48 fiskhandlare nära byn Doron Baga när de var på väg till Tchad. 2013 dödades 185 personer och 2 000 hem brändes ned i samband med strider mellan Boko Haram och de multinationella styrkorna.

TT