USA i FN: Tvåstatslösning gäller

Israel. Ingen vet vad president Donald Trump har i bakhuvudet när han svävar på målet om en tvåstatslösning för Israel och Palestina.

Ändå hörs jubel från Israel medan palestinier och araber våndas.

På onsdagen, med Israels premiärminister Benjamin Netanyahu vid sin sida i Vita huset, meddelade Trump att hans regering tittar på både en tvåstats- och en enstatslösning för Israel och de palestinska områdena. Han sade sig kunna leva med båda alternativen:

– Jag gillar den lösning som båda parter kommer överens om.

Det har kunnat tolkas som avvikelse från fastslagna amerikanska doktrinen; i decennier har USA, under såväl demokratiska som republikanska presidenter, stöttat en tvåstatslösning.

Stor framgång

Ultranationalisterna i Netanyahus högerregering tolkar Trumps ordval som att vägen ligger öppen för annektering av palestinska områden på den ockuperade Västbanken.

– Den palestinska flaggan har halats från masten och den israeliska har ersatt den, säger utbildningsminister Naftali Bennett från det religiös-nationalistiska partiet Det judiska hemmet.

Den förmodat ändrade amerikanska linjen hyllas i israeliska medier som en stor framgång. Enligt Michael Oren, en viceminister i Netanyahus kansli, kunde Israel inte ha hoppats på ett bättre uttalande från Trump.

Nytt (?) besked

I ett försök att räta ut frågetecken slår USA:s FN-sändebud Nikki Haley fast att det är en tvåstatslösning som gäller för USA:s del.

– Vi stöder absolut en tvåstatslösning, men vi tänker också utanför boxen, sade hon efter ett möte under torsdagen i FN:s säkerhetsråd, rapporterar AFP och Reuters.

Det budskapet värmde säkert Ahmed Abul Gheit, Arabförbundets generalsekreterare, som upprepat kravet på en tvåstatslösning.

– Det krävs en genomarbetad och rättvis lösning baserad på en tvåstatslösning och upprättandet av en självständig palestinsk stat, sade han efter ett möte med FN-chefen António Guterres i Kairo, och underströk att en sådan lösning måste bygga på 1967 års gränser.

TT-AFP-Reuters