Polis lurade smugglare - fritog apungar

UTRIKES

Thailand. Thailändsk polis har räddat två orangutanger från djursmugglare genom att utge sig för att vara intresserade kunder. Polisen fick in ett anonymt tips om en nätannons för två orangutangungar och bestämde sig för att kontakta säljaren via kommunikationstjänsten Whatsapp.

– De kom överens om att köpa de båda orangutangerna för 700 000 baht (ca 180 000 kronor) och förde över 100 000 baht i handpenning till ett bankkonto som tillhörde en thailändsk man, säger Adisorn Noochdumrong, vid Thailands nationalparksmyndigheter.

Poliserna gjorde upp om att hämta aporna utanför en butik i Bangkok, där ungarna anlände i taxi. Taxichauffören greps, men släpptes efter att man konstaterat att han inte hade någon koppling till smuggelligan. De ansvariga verkar därmed ha kommit undan.

– Vi utreder fortfarande frågan, säger Anothorn Srithongbai, polis med viltansvar.

Orangutanger från Malaysia smugglas ofta illegalt till andra länder i Sydostasien. Enligt organisationen Freeland som verkar för att stoppa djursmuggling ser försäljningsförsöket av orangutangerna ut att ha kopplingar till ett stort regionalt brottssyndikat.

Sociala medier har blivit ett viktigt verktyg för smugglarna för att kunna bedriva försäljning, enligt Freeland.

TT-AFP