Aleppo: Evakueringen har börjat

UTRIKES

Syrien. Evakueringen har inletts och människor har nu börjat lämna östra Aleppo, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Den syriska militären uppger att vapenvila har rått sedan i natt och på morgonen började de första kolonnerna rulla från östra till västra Aleppo.

Kolonnerna har börjat transportera patienter i behov av sjukvård, men ännu inga rebeller eller civila grupper, enligt SOHR. Färden kommer att gå genom regeringsstyrkornas område till ett rebellkontrollerat område på landsbygden väster om Aleppo.

Röda korset och Röda halvmånen sade strax innan evakueringen påbörjades att de har tio ambulanser och 100 volontärer redo att delta i operationen.

En ny överenskommelse om vapenvila blev klar efter onsdagens våldsamheter i Syrien, uppger talespersoner från rebellerna.

– Den första gruppen civila och skadade kommer att lämna vid gryningen på torsdagen, sade Yasser al-Youssef, talesperson för rebellgruppen Nureddin al-Zinki.

Syrien förnekar

Nyheten om överenskommelsen förnekades initialt av Syriens regering, som uppgav att förhandlingarna inte var klara.

Enligt den första överenskommelsen skulle tusentals civila och rebeller evakueras från Aleppo tidigt på onsdagsmorgonen. Men nedkylda och hungriga civila som hade samlats före gryningen för att lämna staden hamnade i stället i en för dem bekant mardröm då staden skakades av flygattacker.

SOHR rapporterade om "väldigt intensiva sammandrabbningar på alla frontlinjer" under onsdagen, och uppgav att minst två personer hade dödats i rebellkontrollerade områden.

Sju döda

Statlig tv rapporterar att rebellernas attacker på regeringskontrollerade områden hade dödat minst sju personer.

– Bombningar pågår, ingen kan flytta på sig. Alla gömmer sig och är livrädda, sade aktivisten Mohammad al-Khatib inifrån Aleppo i går.

Han berättade att skadade och döda låg på gatorna men att ingen vågade försöka hämta dem.

TT-AFP-Reuters