Filippinerna: Presidentskryt synas

Publicerad 2016-12-22

Filippinerna. En utredning kommer att göras i Filippinerna av president Rodrigo Dutertes skryt om att han för egen hand gjort processen kort med brottslingar.

José Luis Martín "Chito" Gascón, som leder Filippinernas oberoende människorättskommission, meddelade i dag att han tillsatt en grupp utredare. Även från FN-håll har det kommit uppmaningar om att utreda Dutertes förehavanden.

Duterte blev vald till president bland annat på löften om att ta itu med brottsligheten. Efter tillträdet har han sagt att han personligen, som borgmästare i Davao, sköt ihjäl tre kidnappare. I ett försök att mildra reaktionerna har Duterte sedan betonat att han personligen bara tagit livet av kriminella - inte dödat av religiösa, politiska eller rasistiska skäl.

Beskedet om den granskning som nu ska göras möttes med ett utslag av presidentens vanliga, svavelosande svada, nu riktad mot FN och dess människorättschef, den jordanske prinsen Zeid bin Raad Al Hussein:

– Idiot! Du ska inte tala om för mig vad jag ska göra. Det är vi som betalar era löner, sade presidenten bland annat.

Människorättskommissionen har granskat Dutertes maktutövning i Davao tidigare utan att det ledde till åtal. Då handlade det mer allmänt om dödspatrullerna som jagade brottslingar i Davao.

TT-AFP