Frankrike: Bevis på massiv gasattack

Publicerad:
Uppdaterad:

Paris. En rapport från fransk underrättelsetjänst sägs visa att regimlojala styrkor utförde en massiv samordnad kemvapenattack den 21 augusti.

Nu ska proverna från FN-inspektörerna analyseras på FOI:s laboratorium i Umeå.

Det nio sidor långa dokumentet ska innehålla satellitbilder som visar att anfallet kom från regeringskontrollerade områden i östra Damaskus. Enligt en anonym regeringskälla ska regimen sedan ha bombat områdena för att förstöra bevisen.

– Till skillnad från tidigare attacker där små mängder kemvapen använts för att skrämma människor, var det här angreppet taktiskt och syftade till att återta förlorat territorium, säger källan.

Rapporten ska presenteras för parlamentet senares i dag.

Trots det ligger FN:s vapeninspektörer bra till när det gäller att analysera de prover som samlats in efter de befarade gasattackerna i Syrien. Enligt ledaren för vapeninspektionen, svenske Åke Sellström, är det en missuppfattning att det skulle ha gått för lång tid efter den misstänkta gasattacken och insamlandet av material på platsen.

– Tvärtom är det sällan man kan ta prover så här pass nära i tiden, säger han till TT.

Gasattacken ska enligt den syriska oppositionen ha ägt rum den 21 augusti. Vapeninspektörerna fick tillträdde till platsen först fem dagar senare, den 26 augusti.

Proverna som samlats in ska nu analyseras i Totalförsvarets forskningsinstituts (FOI) laboratorium i Umeå, säger Åke Sellström till TV4 Nyheterna Umeå. Proverna väntas ta två veckor att analysera, enligt FOI. Några av proverna ska skickas till Finland.

Samtidigt har Obamaregeringen har inlett en intensiv övertalningskampanj för att få USA - och världen - att skicka en varning till al-Assad-regimen. Men i Syrien ter sig ett ingripande allt mer avlägset.

– Bashar al-Assad vet att ingenting kommer att hända förrän tidigast den nionde september. Så det vi ser nu i Syrien är en ökad militär aktivitet då han vet att han inte kommer att straffas av någon. "Business as usual" är det budskap som Obama skickat ut och det är så budskapet har uppfattats i Syrien, säger Michael Stephens vid den brittiska försvarstankesmedjan Rusi.

I ett tal på måndagen varnade Syriens president Bashar al-Assad för att ett regionalt krig kan bryta ut om västländer angriper Syrien.

– Vi kan inte bara prata om den första syriska vedergällningen, utan om det som kan hända sedan. Ingen vet vad som kommer att hända. Hela världen kommer att förlora kontrollen över situationen när krutdurken exploderar, säger al-Assad till Le Figaros korrespondent i Damaskus.

Frankrike kommer att bli "Syriens fiende" om landet deltar i en intervention, säger al-Assad.

– Alla som stärker terrorister ekonomiskt och militärt är det syriska folkets fiende. Om Frankrikes politik mot Syrien är fientlig så kommer den syriska staten att bli dess fiende.

Runtom i Syrien skördar kriget oförtrutet nya offer. Scudrobotar rapporteras ha slagit ned i Aleppo, i Homs driver regimen offensiven framåt med full kraft och omfattande dödsoffer rapporteras efter flygräder över Ruhayba strax norr om Damaskus.

Från den syriska oppositionens sida kom mest uppgivna röster efter beskedet om kongressutredningen.

– Många här bryr sig inte om attacken och väntar sig att den kommer att ha liten inverkan på deras liv. De har levt under de värsta av omständigheter och vant sig vid det, säger Damaskusbon Yamen till nyhetssajten Zaman al-Wasl.

TT-AFP

Publicerad: