Dansk vänster kan blockera flygköp

Stockholm. Medan den svenska regeringen hoppas att Danmark ska bestämma sig för Jas Gripen E när landets stridsflygsköp nu går in i ett avgörande skede försöker den danska vänstern att blockera hela processen.

– Det är helt absurt att vi i en tid av kris, när folketingets partier försämrat välfärd, försämrat för arbetslösa, sjuka och studerande, nu ska genomföra den största miljardinvesteringen någonsin på just stridsflygplan, säger Enhedslistens (EL) talesman i försvarsfrågor, Nikolaj Villumsen, till Ritzau.

Partiet uppmanar nu det mer moderata vänsterpartiet i dansk politik, tidigare regeringsmedlemmen Socialistisk folkeparti, att slå följe med EL och blockera processen.

Vänstern har ett år på sig. I dag går processen in i ett nytt skede när försvarsdepartementet sänder en så kallad informationsanmodan till de fyra tillverkarna som är med i kampen, däribland Saab. I denna skrivelse ställs alla de krav som Danmark anser att det framtida planet ska uppfylla. Svaret från tillverkarna bildar grundvalen för det beslut som de danska politikerna tar först nästa år.

Liksom tidigare i Norge är det inte Gripen utan Lockheed Martins F-35 Joint Strike Fighter (JSF) - som danska företag varit med om att utveckla - som är favorit.

Det plan som väljs ska ersätta dagens F-16-flyg från år 2020, år det tänkt.

TT

Publisert: