Högt deltagande i historiskt val

Stockholm. Miljontals afghaner trotsade talibanerna i lördagens historiska val. Det höga deltagandet hyllas som en framgång, men många fick aldrig rösta när röstsedlarna tog slut på flera håll i landet.

Köerna ringlade långa utanför de omkring 6 200 vallokalerna när afghanerna fick välja vem som ska efterträda Hamid Karzai, landets president sedan talibanerna störtades 2001. Valet är historiskt, eftersom han blir den första presidenten att frivilligt lämna ifrån sig makten någonsin. Senare på kvällen uppskattade valkommissionen att sju miljoner hade röstat - 58 procent av de omkring 12 miljoner röstberättigade, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Det slutgiltiga resultatet, om det inte blir en andra valomgång, väntas i slutet av april.

Av de tre kandidater som anses ha störst chans att vinna är två före detta utrikesministrar, Abdullah Abdullah och Zalmay Rassoul, samt den USA-utbildade tidigare finansministern Ashraf Ghani.

– Allmänhetens beslutsamhet är det enda som kan isolera den lilla grupp som vill störa processen, säger Ashraf Ghani till TT.

Abdullah, 27 år, från Mazar-i-Sharif i norra Afghanistan, ställde sig i kön utanför vallokalen två timmar innan den öppnade. Han säger att stämningen var uppsluppen och att de han träffade var glada över att få rösta.

– Jag känner mig glad och lycklig eftersom det var lugnt och tryggt, det var ett nöje.

Abdullah och många andra oroade sig över att valdagen skulle bli mer våldsam än den blev, framför allt på grund av de senaste veckornas talibanattacker i Kabul, inräknat mordet på den svenska journalisten Nils Horner.

Hundratusentals soldater och poliser var i tjänst för att se till att valet kunde genomföras. Dagen avlöpte lugnt med endast ett fåtal attacker och incidenter. Den allvarligaste inträffade i Logarprovinsen söder om Kabul där en person dödades och två skadades.

Men många fick aldrig rösta när röstsedlarna tog slut i vallokalerna - trots att 15 miljoner valsedlar hade tryckts. Flera personer greps även under dagen misstänkta för att ha försökt sälja röstkort.

Parlamentsledamoten Shukrai Barakzai säger till TT att hon inte helt utesluter valfusk.

– Men risken för valfusk är inte tillräckligt stor för att vi ska sätta ett stort frågetecken kring valresultatet, säger hon.

TT

Publisert: