Obama nobbar Putin för Sverige

UTRIKES

Washington. USA:s president Barack Obama ställer in ett möte med Rysslands president Vladimir Putin om Edward Snowden-affären i september, och åker till Sverige.

– Vi är besvikna, säger Vladimir Putins utrikespolitiske rådgivare Jurij Usjakov, om det inställda mötet.

– Problemet vittnar om den fortsatta oviljan hos USA att bygga en jämställd relation, säger han, men tillägger att Obama är välkommen att besöka Ryssland närhelst han vill.

Desto gladare blev minerna i Sverige över de ändrade resplanerna.

"Självfallet viktigt och bra att president Obama valt att komma till Sverige. Har diskuterats ett tag. Uttryck för genuint god relation", skrev utrikesminister Carl Bildt på Twitter.

"Det är en god möjlighet att diskutera den politiska och ekonomiska utvecklingen i världen direkt med president Obama och en möjlighet att föra fram svenska åsikter. Jag ser fram emot överläggningar kring förutsättningar för handel, behov av reformer och det ekonomiska läget i Europa och världen", skriver statsminister Fredrik Reinfeldt i ett pressmeddelande.

Även Vita huset bekräftar i ett pressmeddelande att Barack Obama kommer att besöka Sverige den 4-5 september, inför ett besök på G20-mötet i St Petersburg dagarna efter. Sverige hyllas i pressmeddelandet för att öppna för mer världshandel och investeringsmöjligheter samt att landet är pådrivande när det gäller utvecklingen av ny, ren teknik och stödet till en hållbar miljöpolitik.

– Vi är verkligen upprymda efter att fått höra att han kommer hit, säger Jeff Andersen, talesperson för USA:s ambassad i Stockholm.

Det blir andra gången som en sittande amerikansk president gästar landet, men besöket blir det första bilaterala mötet, eftersom George W Bushs besök 2001 skedde i samband med ett EU-toppmöte.

– Det är ovanligt att amerikanska presidenter besöker Sverige, säger Jonas Hinnfors, professor i statsvetenskap.

– För valet 2014 tror jag inte det spelar någon stor roll. Däremot kan det stärka bilden av Fredrik Reinfeldt som person och politiker när han tar emot Barack Obama.

I samband med George W Bushs besök skakades Göteborg av kravaller.

– Vi kan bara konstaterar att vi får besök av en statschef och får vidta åtgärder därefter. Oavsett vad som händer omkring besöket så kommer vi att se till att hantera de scenarion som uppstår. Vi får se till att vara välförberedda, säger Lars Byström, informationsansvarig vid Stockholmspolisen.

– Han kommer att känna sig säker här.

I en intervju i tv-programmet "The Tonight Show with Jay Leno" i går sade Obama att han ska delta i G20-mötet, trots att han var besviken på Rysslands president Vladimir Putin över att den spionmisstänkte Edward Snowden fått tillfällig asyl. Presidenten sade också att Ryssland ibland återfaller till en "kalla kriget-mentalitet". Obama kritiserade även Ryssland för landets anti-gaylagar.

Frustrationen över Rysslands stöd till NSA-läckan Edward Snowden och en rad andra frågor, kring exempelvis mänskliga rättigheter, har ökat i de amerikanska leden på sistone.

TT-AFP