Ordkrig efter valet i Zimbabwe

Publicerad:
Uppdaterad:

Harare. Dagen efter valet tar ordkriget mellan Zanu-PF och MDC snabbt fart. Premiärminister Morgan Tsvangirai kallar valet för bluffval.

– Vi har tagit valet. Vi har begravt MDC. Vi tvivlade aldrig på att vi skulle segra, säger Reuters källa inom Zanu-PF.

– Detta är en monumental bluff. Zimbabwierna har förts bakom ljuset av Zanu-PF och Mugabe, vi accepterar det inte, kontrar en högt uppsatt källa inom Tsvangirais parti.

Tsvangirai använde på en presskonferens vid lunchtid ännu hårdare ord än ZESN.

– Detta är ett bluffval som inte speglar folkets vilja. Som vi ser det är valet helt ogiltigt, sade han enligt nyhetsbyråer på MDC:s partihögkvarter i Harare.

Bedömare tolkar ordkriget som att rösträkningen lutar åt seger för Mugabe och Zanu-PF, i såväl presidentvalet som i parlamentsvalet.

MDC förbereder sig uppenbarligen på att inte erkänna valresultatet, och förklara en förlust med utbrett valfusk.

Frågan är då hur omvärlden reagerar. Efter 2008 års val tilltog Mugaberegimens pariastatus i västvärlden, men det motiverades minst lika mycket med våldet på gatorna som med valfusk. Våld på dylika nivåer hoppas alla slippa denna gång.

Olusegun Obasanjo, ledare för Afrikanska unionens övervakare, sade i en första rapport i morse att valen varit välordnade, fria och rättvisa.

Det betonas att de första uttalandena från Olusegun Obasanjo, tidigare president i Nigeria, bara är en preliminär bedömning.

Zimbabwes urval av valobservatörer har kritiserats, i stort sett bara afrikanska observatörer har godkänts. Men en diplomatkälla i Harare säger till TT att Obasanjo är en viktig röst.

– Man måste ta Obasanjo på allvar, han är en person som inte är rädd för att säga som det är. Han var med om att sparka ut Zimbabwe ur Samväldet.

Diplomatkällan har också en del positivt att säga om själva valdagen.

– Det gick lugnt och städat till. Kritiken handlar mest om hur mycket man har kunnat manipulera i förväg.

Dessa manipulationer ska i första hand ha bestått i att många döda eller andra irrelevanta namn funnits i röstlängderna, medan många äkta väljare nekats att rösta på grund av problem med listorna.

I kontrast till Obasanjo och AU dömer den inhemska observatörsgruppen ZESN ut valet. Problem under valdagen gör att valets trovärdighet är "allvarligt äventyrad", säger ZESN-företrädare på en presskonferens i Harare enligt Reuters.

Enligt ZESN blev stora skaror väljare avvisade i städerna, där MDC har starkast stöd. På landsbygden, som tenderar att stödja Mugabe, avvisades mycket färre.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: