Många saknas ännu efter färjeolycka

Jindo. Dåligt väder, hårda strömmar och grumligt vatten har försvårat sökandet efter de 278 personer, många av dem skolbarn, som fortfarande saknas efter färjeolyckan i Sydkorea.

– Jag är verkligen så ledsen och skäms djupt. Jag vet inte vad jag ska säga, säger färjans kapten, Lee Joon-seok, vid en presskonferens.

Enligt flera uppgifter var han en av de första som lämnade den kapsejsade färjan.

Över 500 dykare, 169 båtar och 29 helikoptrar har deltagit i räddningsaktionen. De dykare som försökte ta sig in i skeppet förhindrades av det dåliga vädret. 179 personer har räddats och 18 har hittills hittats döda.

Det var i onsdags som färjan med 475 personer ombord, de flesta elever på väg till semesterön Jeju, började ta in vatten och plötsligt välte. Hela förloppet tog mindre än 90 minuter och det är ännu oklart varför olyckan inträffade.

En 18-årig elev ombord skickade ett meddelande till sin pappa för att be honom att inte oroa sig. "Jag har flytväst och jag är med andra flickor. Vi är i fartyget, i korridoren". Hennes fars uppmaning att snabbt ta sig ut kom för sent. "Pappa jag kan inte. Fartyget lutar för mycket korridoren är full av människor".

Presidenten Park Geun-Hye besökte de oroliga anhöriga under dagen.

– Vad gör du medan människor dör? Tiden rinner ut, skrek en ursinnig kvinna till presidenten.

TT-Reuters

Publisert: