Laura Bush: George bättre på katter

Stockholm. Vladimir Putin med stenansikte, en förtroendeingivande Tony Blair och en mjukare Angela Merkel än vi är vana att se. Så har George W Bush avbildat några av de världsledare som han mötte under sina år som USA:s president.

I helgen invigs hans uppmärksammade konstutställning i Dallas, Texas - 24 porträtt av några av världens mest kända personer. Den konstnärliga kvaliteten kan väl sammanfattas som omdiskuterad men det är inget fel på ex-presidentens ambitioner. Han målar varje dag och tar lektioner varje vecka. Till BBC säger han att inspiration kommer från hans idol Winston Churchill.

Han tillstår att han blev rejält sur när en hackare lade ut några av tavlorna på internet.

– Det var ett intrång i privatlivet. Men det var intressant att den första tavlan som läckte ut var självporträttet jag gjorde i badkaret. Jag gjorde det för att chocka min lärare, säger Bush i en intervju med sin dotter Jenna Bush Hager som arbetar för NBC.

Han lär sig något nytt varje dag men är osäker på om tavlorna någonsin blir riktigt färdiga. Ingen av de avbildade politikerna har sett tavlorna men han tror att de kommer att gilla dem.

– Jag tror att de kommer att säga - wow, George Bush är en konstnär.

Hans fru Laura tycks vara måttligt imponerad och föredrar hans målningar av parets katter. Makens porträtt av henne "behöver ännu mer arbete".

– Jag har lärt mig en läxa - porträttera aldrig din fru, kontrade Bush.

TT

Publisert: