Grekland stängs – för Syrienflyktingar

UTRIKES

Aleppo/Aten. Samtidigt som tusentals flyr striderna i Aleppo, förstärker Grekland sin gräns mot Turkiet för att gardera sig mot den syriska flyktingströmmen.

Grekland trefaldigar antalet vakter längs gränsen mot Turkiet för att förhindra flyktingar att ta sig in. På grund av sitt läge i EU:s sydöstra hörn har Grekland blivit ett av de vanligaste transitländerna för afrikanska och asiatiska migranter som söker sig till Europa.

Samtidigt fortsätter slaget om Aleppo, och enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC) har 200 000 människor flytt undan striderna.

”Ett brutalt anfall”

Amnesty International anklagar regimen för ett brutalt anfall på dissidenterna i staden.

– Det nuvarande angreppet på staden Aleppo - vilket utsatt civila för ännu större risker - är en förutsägbar utveckling som följer det oroande mönstret av övergrepp från de syriska regimstyrkornas sida över hela landet, säger Amnestys utredare Donatella Rovera i en rapport.

Överste Abdel Jabbar al-Uqaidi, rebellstyrkan FSA:s befälhavare i Aleppo, säger att president al-Assads regeringstrupper är försvagade och soldaterna demoraliserade. Rebellerna uppger också att de tagit kontroll över två viktiga polisstationer i stadens centrum, som enligt experter har fungerat som regimens underrättelsecentraler.

TT