Våld när observatörer började jobba

Publicerad 2012-04-16

Beirut. Syriska nätverket för mänskliga rättigheter räknar till minst 23 dödsoffer under måndagen varav sex i Homs. Sju människor uppges ha dödats i staden Hama där säkerhetsstyrkor, understödda av krypskyttar, stormade flera områden.

Samtidigt inledde FN:s observatörer sitt arbete i Syrien för att övervaka den sköra vapenvila som trädde i kraft i torsdags.

Invånare i staden vittnar för TT om ny beskjutning mot flera bostadsområden.

– Granatelden fortsätter varje dag, i dag har de angripit flera kvarter inne i Homs, säger Sami Ibrahim, talesman för Syriska nätverket för mänskliga rättigheter (SNHR), i telefon inifrån staden.

SNHR räknar till minst 23 dödsoffer under dagen varav sex i Homs. Sju människor uppges ha dödats i staden Hama där säkerhetsstyrkor, understödda av krypskyttar, stormade flera områden. En framstående aktivist ska ha dödats av en kula och ytterligare två av hans vänner uppges ha dödats när de försökte rädda honom.

– De försökte nå honom för att släpa bort hans kropp - då sköt krypskyttarna ihjäl även dem, säger Sami Ibrahim.

FN:s observatörer har inlett arbetet med att granska huruvida den syriska regimen, dess styrkor och oppositionen följer uppgörelsen i avtalet om vapenvila i Syrien. Den första observatörsgruppen, som består av sex personer, anlände till Damaskus sent i går. Gruppen leds av den marockanske militären Ahmed Himmiche.

– De första uppgifterna för de sex obeväpnade observatörerna kommer att vara samtal med Syriens regering, de syriska säkerhetsstyrkorna och att börja nå ut till oppositionen så att alla sidor vet att de anlänt, säger Kieran Dwyer till brittiska BBC.

Den utökade observatörsgruppen med ytterligare 25 observatörer väntas anlända till Syrien de närmaste dagarna.

Efter utrikesnämndens möte på måndagen sade utrikesminister Carl Bildt att inga svenska observatörer ännu är i Syrien.

– Inte i förtruppen, inte vad jag vet.

Samtidigt säger Bildt att FN har Sveriges välsignelse att fråga de sju svenska observatörer som ingår i Untso-styrkan i området om de vill byta och i stället jobba i Syrien. Det är nu helt upp till observatörerna själva att säga ja eller nej till en eventuell sådan förfrågan från FN, säger Bildt.

TT: Krävs det några svenska politiska beslut för det?

– Nej. Det är helt upp till dem, åtminstone i det här skedet, svarar han.

Ytterligare 24 observatörer ska ingå i förtruppen på totalt 30 personer. Enligt Dwyer kommer de att börja direkt och om parterna bryter vapenvilan kommer detta att rapporteras.

– Om någon av sidorna bryter mot åtagandet att stoppa alla former av våld så kommer det finnas internationella ögon och öron på marken som rapporterar detta, säger han.

Samtidigt har oppositionella i Syrien uttryck mycket stora tvivel kring observatörernas möjligheter att övervaka konflikten.

Över 11 100 människor har dödats i Syrien sedan regimens våldsamma nedslag mot oppositionella började för 13 månader sedan, uppger Syriska människorättsobservatoriet i Storbritannien enligt AFP.

Av de totalt 11 117 som mist sina liv i oroligheterna ska 7 972 ha varit civila.

TT-AFP