Bråk om omstritt hav trappas upp

Publicerad 2016-06-05

Kina/USA. Konflikten om vem som egentligen äger rätten till öarna och vattnen i Sydkinesiska sjön blir allt mer infekterad. Kina slår nu tillbaka, efter att USA varnat Peking för att gå vidare med planer på att bebygga en omstridd ögrupp utanför Filippinerna.

– Länder utanför borde spela en konstruktiv roll i frågan, inte tvärtom. Frågan om Sydkinesiska sjön har blivit överhettad på grund av provokationer från vissa länder, som görs i deras egna själviska intressen, säger den kinesiske amiralen Sun Jianguo under en säkerhetskonferens i Singapore, enligt nyhetsbyrån AFP.

Uttalandet kommer en dag efter att USA:s försvarsminister Ashton Carter varnat för att Kina kan bli isolerat om landet går vidare med planer på att bygga på den omstridda ögruppen Panatag utanför Filippinerna.

Kina gör anspråk på i princip hela Sydkinesiska sjön och har under senare år både byggt ut flera öar och byggt anläggningar på öarna, bland annat landningsbanor.

Peking förbereder, enligt Hongkong-tidningen South China Morning Post, att inrätta en flygförsvarszon över området, något enligt USA:s utrikesminister John Kerry ytterligare skulle öka spänningarna.

– Vi betraktar en flygförsvarszon över delar av det Sydkinesiska havet som en provokativ och destabiliserande handling som per automatik skulle öka spänningarna, säger Kerry enligt AFP.

TT