Undantagstillstånd i Irkutsk efter massdöd

UTRIKES

Ryssland. Irkutsk i södra Sibirien utlyser undantagstillstånd efter att 41 invånare dött sedan de druckit en badessens. Rysslands premiärminister Dmitrij Medvedev vill ta krafttag mot försäljningen av alkoholhaltiga produkter som inte är avsedda för mänsklig konsumtion.

Det var förmodligen inte den ljuva doften av hagtorn som fick invånare i Irkutsk i södra Sibirien att klunka i sig badessensen Bojarysjnik, utan snarare jakten på en billig fylla. Vätskan innehåller metanol, en giftig alkohol som skiljer sig från etanol, som finns i spritdrycker. Sammanlagt 57 invånare har druckit vätskan under den gångna helgen, och dödssiffran väntas stiga ytterligare, enligt lokala myndigheter.

Två personer har anhållits med anledning av förgiftningarna, och 500 liter av den giftiga vätskan har beslagtagits efter polisräder mot marknader i staden.

Medvedev har beordrat inrikesministern Vladimir Kolokoltsev att fokusera på den halvt om halvt olagliga försäljningen av produkterna.

– Det är vanligt att de ställer upp automater som säljer Bojarysjnik ute i regionerna. Det är förfärligt, särskilt med tanke på att det sker utan minsta kontroll på de mest vitt skilda platserna, säger Medvedev.

Hembränd sprit och hushållsprodukter som innehåller alkohol är populära berusningsmedel i de före detta Sovjetländerna eftersom de är billigare än alkoholdrycker, men pekas samtidigt ut för att ligga bakom många alkoholrelaterade dödsfall.

TT-AFP-Interfax