Iranavtal framstår som fredsfavorit

Nobelpriset. Avtalet om Irans atomenergiprogram lyfts nu fram av flera som favorit till Nobels fredspris, som meddelas i dag.

De grekiska öbor som räddat mängder av flyktingar undan drunkningsdöden ger också låga odds.

Klockan 11 får vi veta vem Nobelkommittén i Oslo ger fredspriset till.

Tv-kanalen NRK råkade i en skylt i rutan på morgonen skriva att "Nobels fredspris tilldelas Ernest Moniz och Ali Akbar Salehi" - USA:s energiminister och Irans atomenergichef. NRK hävdar att det var ett tekniskt misstag, men har en tendens att vara träffsäker i sina förutsägelser.

I sin rapportering på morgonen inför tillkännagivandet av priset lyfter också NRK fram just avtalet om Irans atomenergiavtal från i juli i år. Avtalet går bland annat ut på att iranierna begränsar sitt program, som väst misstänkt var avsett för kärnvapenproduktion. Det sker i utbyte mot att sanktionerna mot landet hävs.

Vore kontroversiellt

Om avtalet får priset skulle mottagarna kunna vara just Moniz och Salehi, eller utrikesministrarna John Kerry och Javad Zarif, samt kanske en tredje person som EU:s utrikeschef Federica Mogherini. Den sistnämnda var också en central förhandlare.

Men med det hårt kritiserade människorättsläget i Iran och landets benägenhet att via ombud engagera sig i krig i regionen, såsom i Syrien och Jemen, skulle valet dock vara kontroversiellt.

De grekiska öborna ger bara två gånger pengarna hos spelbolagen, rapporterar den norska nyhetsbyrån NTB. Blir det dem ska prispengarna på 8 miljoner kronor gå till pressade sjukhus på de grekiska öarna, föreslår den grupp som har nominerat öborna.

Gamla favoriter

Många av lågoddsarna är enligt NTB annars namn som figurerat tidigare år: påven Franciskus, den katolske prästen Moussie Zerai från Eritrea som räddat många flyktingar, läkaren Denis Mukwege från Kongo-Kinshasa som hjälper våldtäktsoffer, den tyska förbundskanslern Angela Merkel och bloggaren Raif Badawi från Saudiarabien.

Även parterna i Colombia ger låga odds även om experter anser att deras chans har minskat avsevärt sedan colombianerna i söndags röstade nej till fredsavtalet mellan regeringen och Farc-gerillan.

Ryska människorättsaktivister och syriska Vita hjälmarna, som gör akutinsatser för krigets offer, nämns också flitigt i förhandsspekulationerna.

Ibland är spelbolagen bra på att träffa ganska rätt flera år i rad. Men så slår den norska Nobelkommittén plötsligt till med en fullständigt otippad pristagare, och då blir det svårare att sia därefter, konstaterar Mikael Mellqvist vid Betssongroup för NTB.

Läcker ibland

Enligt honom varierar det hur många som satsat på de nominerade.

– När (den finländske fredsmäklaren) Martti Ahtisaari vann 2008 var det plötsligt vanvettigt många som satte pengar på honom, fastän han låg en bit ner på listan. Då var det troligen en läcka. Det är ju alltid någon som vet vem som vinner, så detta är lite gambling för oss också. Vi kan förlora mycket pengar om vinnaren blir känd, säger Mellqvist.

En riktig högoddsare är den amerikanske presidentkandidaten Donald Trump, som, ger 1 000 gånger pengarna.

– Trump hamnar i kategorin kuriositeter, konstaterar Mellqvist.

TT

Publisert: