Hammarberg talar emot slöjförbud

Publicerad:
Uppdaterad:

Strasbourg. Att förbjuda användandet av slöja skulle inte befria förtryckta kvinnor, anser Europarådets människorättskommissionär Thomas Hammarberg. I stället kan det leda till ökat utanförskap.

Hammarberg anser att det vore en oberättigad kränkning av privatlivet att förbjuda burka eller niqab.

Beroende på villkoren skulle ett förbud också kunna strida mot Europakonventionen om mänskliga rättigheter.

Förbudsivrarna har inte kunnat visa att kvinnor som bär slöja är mer förtryckta än andra eller att slöjan undergräver demokratin eller den allmänna moralen, säger Hammarberg.

Flera europeiska länder, däribland Österrike, Danmark och Nederländerna, har övervägt att införa slöjförbud. I januari efterlyste en fransk parlamentskommission ett förbud mot burka och niqab i offentliga byggnader med motiveringen att muslimska kvinnor som helt täcker sina huvuden och ansikten på ett "oacceptabel" sätt utmanar franska värderingar.

Hammarberg säger att det fåtal kvinnor som bär slöja - omkring 1 900 i Frankrike som har Europas största muslimska befolkningsgrupp - gör att tanken att det skulle undergräva demokrati, den allmänna ordningen och moralen inte blir övertygande.

– Med rätta reagerar vi starkt mot varje regim som bestämmer att kvinnor måste bära dessa plagg, säger Hammarberg och tillägger att ett förbud av samma plagg i andra länder inte gottgör den situationen.

TT-AFP

Publicerad: