Utrikes

Lankesiska civila i buss angreps

UTRIKES

Colombo. Den tamilska gerillan öppnade eld mot en buss som förde civila ut ur Sri Lankas krigszon i dag, rapporterar landets försvarsdepartement.

En kvinna dödades och 13 andra personer sårades enligt rapporten.

Gerillarörelsen LTTE ska ha angripit bussen i Puliyankulam i norr då den på natten var på väg mot Vavuniya som hålls av regeringssidan.

Regeringen anklagar LTTE för att utnyttja omkring 100 000 tamilska civila som mänskliga sköldar.

En del lyckas dock ta sig ut. Enligt officiella siffror har 37 420 personer tagit sig över fronten in på regeringssidan i år, varav 35 000 enbart i februari.

En läkare sade samtidigt i dag att fyra civila dödats av artillerigranater som träffat ett äldreboende inne i den så kallade säkerhetszon som har upprättats inne i krigszonen i Sri Lanka, rapporterar AFP.

Många gamla skadades i beskjutningen i fredags i Puttumattalan-området, sade läkaren T Satyamurthy, som arbetar vid ett fältsjukhus i området.

Han sade att omkring 100 sårade civila kommer till sjukhuset varje dag, de flesta med granatskador. Vem som sköt framförde han inga teorier om.

– I fredags togs nära 100 civila in med skador och i torsdags 87. Vi har inte resurser att behandla dem, sade han i telefon.

Folk har slutat föra döda till sjukhuset och begraver dem i stället där de dödas, uppgav läkaren.

Patienter och personal evakuerades av Röda korset i förra veckan sedan de två fältsjukhus där de arbetade utsatts för intensiv beskjutning med granater i flera dagar.

Även sjukhuset i Puttumattalan besköts i måndags enligt Internationella rödakorskommittén (ICRC). Minst 16 dödades där.

Under den gångna veckan har ICRC evakuerat över 600 patienter och anhöriga sjövägen till kuststaden Trincomalee i nordost. Men 600 svårt sårade behöver evakueras för att få ordentlig vård, sade doktor Satyamurthy.

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes