Nya dödsoffer i olycksdrabbad gruva

Publicerad 2015-03-04

Ukraina. En explosion i en gruva har krävt över 30 dödsoffer i den separatistkontrollerade staden Donetsk i östra Ukraina.

Zasiadko-gruvan har olyckshistoria. En explosion 2007 krävde hundra 100 liv där.

Mykola Volynko, ledare för gruvarbetarfacket i Donbass, bekräftar att explosionen krävt dödsoffer.

– För närvarande vet vi att 32 människor har dött. Vi vet inte hur många som fortfarande finns i gruvan, säger han till nyhetsbyrån AFP tidigt på onsdagseftermiddagen.

Aleksej Kostrubitskij, chef för räddningsdepartementet i den av separatisterna utropade Folkrepubliken Donetsk, säger till nyhetsbyrån Interfax att explosionen troligen orsakades av metan.

Många olyckor

Gruvan har varit i drift i 57 år. Under den tiden har många dödsolyckor inträffat där. Olyckan 2007 blev den hittills allvarligaste i Ukrainas gruvhistoria. Uppgifterna om antalet offer i onsdagens olycka varierar, liksom uppgifterna om hur många som befann sig under jord. Enligt den av regeringen utsedda regionala förvaltningen fanns 230 personer under jord.

– Jag har varit nere i gruvhålet under 23 års tid och det här är den fjärde explosionen vad jag kan minnas. Om de inte fick ut dem direkt, så kommer de bara att kunna hämta ut kroppar senare. En explosion är en förfärlig sak, säger en svetsare som kallar sig Oleg till nyhetsbyrån Reuters.

Större brandrisk

Gruvbränder förekommer även i Sverige, den senaste i tisdags i Garpenbergsgruvan utanför Hedemora.

– Den stora skillnaden mellan de här stora olyckorna och våra gruvor i Sverige är att vi bryter stenmalm, inte kol. Om det brinner i en stengruva har man inte ett brännbart ytskikt, men i en kolgruva har man partier som i sig är brännbara, säger Mia Kumm, forskare på Sveriges tekniska forskningsinstitut, till TT.

I en kolgruva blir det explosiva ämnen som metan och koloxid, tillägger hon.

TT