Netanyahus seger försvårar för fred

Publicerad 2015-03-18

Israel. Premiärminister Benjamin Netanyahu lovar israelerna välfärd, säkerhet och att det inte blir några förhandlingar om en palestinsk stat.

USA uttrycker oro över "konfliktskapande retorik".

I valrörelsens slutskede svängde Netanyahu starkt högerut och övergav sina tidigare utfästelser om att förhandla om en palestinsk stat. Vad som slutligen avgjorde valet är svårt att veta, men när alla röster räknats hade Netanyahu mirakulöst vänt katastrofsiffror till storseger. Hans parti Likud fick 30 av parlamentets 120 platser, medan utmanaren Sionistiska unionen fick 24 platser.

USA vill ha tvåstatslösning

På onsdagen besökte han Klagomuren i Jerusalem:

"Jag kommer att göra allt jag kan för att säkra välfärd och säkerhet för alla Israels medborgare, och om Gud vill kommer vi att lyckas och ha framgång", sade han.

Valutgången möttes med bistra reaktioner i USA: Utrikesminister John Kerry ringde och gratulerade Netanayahu, medan president Barack Obama meddelade att han ska kontakta premiärministern de närmaste dagarna.

I ett utspel markerade Washington att man står fast vid en tvåstatslösning mellan Israel och palestinierna, samt att valutgången inte ska påverka förhandlingarna med Iran om landets atomenergiprogram.

Vita huset sade sig också vara djupt bekymrat över det styrande Likudpartiets hårda retorik i valrörelsens sista dagar.

De svensk-israeliska relationerna har varit ansträngda sedan den svenska regeringen valt att erkänna en palestinsk stat.

– Oavsett vem som har regeringsmakten, så vill Sverige självfallet ha bra relationer med Israel, säger han.

EU:s utrikeschef Federica Mogherini gratulerade Netanyahu och hoppades på en omstart av fredsprocessen.

Palestinsk besvikelse

Den palestinske presidenten Mahmud Abbas säger att han kan tänka sig att diskutera med vilken israelisk regering som helst, bara den accepterar tanken på en palestinsk stat.

Islamistiska Hamas, som de facto styr Gaza, är besviket:

– Ännu en gång har israelerna visat att de vill ha en rasistisk premiärminister och att de inte är intresserade av fred. De är enbart intresserade av att olagligen ta över mer palestinsk mark och fortsätta med utbyggnaden av bosättningarna, säger talespersonen för Hamas, Mushir al-Masri, till TT per telefon.

Svårt med palestinsk stat

David Horoviz på tidningen Times of Israel anser att Netanyahu målat in sig i ett hörn med sina hårda uttalanden:

"Med den ståndpunkten har han försatt sig i kollisionskurs också med Israels närmaste allierade internationellt."

Men säkerhetsexperten Yossi Shain ser möjligheterna:

"Israel är inte längre isolerat i regionen. Landet delar intressen med Egypten, Jordanien, Saudiarabien och flera Gulfstater. Den kamp som dessa länder för mot Islamiska staten och andra jihadistgrupper, har minskat den arabiska motviljan mot oss", skriver han i Ynetnews.

TT