Utrikes

Forbes: Putin mäktigast i världen

UTRIKES

Stockholm. USA:s president Obama får se sig slagen igen. Rysslands president är världens mäktigaste ledare, enligt tidskriften Forbes.

Det är andra året i rad som Vladimir Putin toppar listan över de mäktigaste ledarna, följd av Barack Obama. Motiveringen? Ingen kan kalla Putin en "good guy" men makten är sällan vacker, skriver Forbes och konstaterar att Ryssland under det senaste året - under Putins ledning - annekterat Krim och underblåst en konflikt i Ukraina. Dessutom har Putin slutit avtal med Kina om en gasledning, en överenskommelse värd flera miljarder dollar.

Obama däremot betecknas som en bakbunden ledare. Presidenten brottas som bekant med låga popularitetssiffror och en kongress där Republikanerna har kontroll.

Trea kommer Kinas ledare Xi Jinping och på fjärde plats påven Franciskus. På femte och sjätte plats dyker de första kvinnorna upp: Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Janet Yellen, ordförande i den amerikanska centralbanken Federal Reserve. Det är första gången två kvinnor finns med bland de tio mäktigaste.

Någon svensk finns inte på listan, däremot en norrman. Inte så förvånande med tanke på att Norge har världens största statsfond, Oljefonden, med ett kapital på mer än 6 000 miljarder kronor. Dess vd Yngve Slyngstad hamnar på plats 72.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes