USA pressas om migranträttigheter

Publicerad:
Uppdaterad:

Stockholm. Centralamerikanska ledare uppmanar USA att förbättra rättigheterna för migranter som söker sig över den mexikanska gränsen till USA.

Samtidigt som den amerikanske vicepresidenten Joe Biden mötte ledare från olika länder i Guatemala för att diskutera frågan på fredagen så lovade Vita huset tiotals miljoner dollar i stöd till Guatemala och El Salvador. 40 miljoner dollar lovades i stöd till Guatemala för säkerhetsarbete och 25 miljoner till El Salvador till ungdomsarbete, båda programmen är tänkta att lätta de omständigheter som driver unga till att söka sig norrut.

Men centralamerikanska ledare sade efter mötet med Biden att problemen också låg hos USA. En regeringsrepresentant från Honduras sade att så länge immigrationslagstiftningen i USA inte ändras skulle problemen kvarstå, uppger Reuters. Migrationsreformer har, som många andra politiska frågor i USA, hindrats av politiska motsättningar.

President Barack Obama, som beskrivit den flodvåg av ensamkommande barn till USA som en humanitär kris, träffade på torsdagen sin mexikanska kollega Enrique Peña Nieto för att diskutera problemet. Över 47 000 barn tog sig in i USA via Mexiko mellan oktober och maj, nästan dubbelt så många som föregående tolv månader, skriver AFP.

TT

Publicerad: