Tre stater bakom färdplan för Syrien

UTRIKES

Syrien. Ryssland, Iran och Turkiet har kommit överens om att garantera fredssamtal och stödja ett utvidgat eldupphör i det krigshärjade Syrien.

– De FN-ledda fredssamtalen i Genève har nått vägs ände, säger den ryske utrikesministern Sergej Lavrov.

– Iran, Ryssland och Turkiet är redo att medverka i förberedelserna av avtalet mellan den syriska regeringen och oppositionen och bli garanter, sade Sergej Lavrov efter tisdagens möte i Moskva med sina iranska och turkiska kollegor.

De var överens om vikten av ett utvidgat eldupphör, fri tillgång till humanitär hjälp och rörelsefrihet för civila på syriskt territorium.

Ryssland och Iran stödjer president Bashar al-Assad, medan Turkiet stödjer krafter som vill störta honom.

Nära samarbete

På senare tid har Turkiet och Ryssland ändå haft ett nära samarbete för att evakuera stridande och civila från Aleppo i enlighet med en invecklad överenskommelse.

Enligt Internationella rödakorskommittén håller evakueringen av östra Aleppo på att slutföras. Förhoppningen är att den ska vara avslutad inom ett par dagar.

Ländernas försvarsministrar höll ett separat möte i Moskva, där försvarsminister Sergej Sjojgu presenterade "Moskvadeklarationen", en färdplan mot ett slut på kriget, utarbetad av ryska experter.

– Alla tidigare försök av USA och dess medparter att komma överens om samordnade åtgärder var dömda att misslyckas. Inget av dem återspeglade det verkliga inflytandet på marken, sade Sjojgu enligt Reuters.

Inte prioriterat

Deklarationen godkändes av de tre ländernas försvarsministrar och utrikesministrar. Länderna har också en samsyn om att regimskifte i Syrien inte är den prioriterade frågan nu.

Lavrov lovordade det nya formatet som "det mest effektiva" och sade att de tre länderna har "bekräftat att de är redo att bekämpa IS och al-Nusra-fronten (som numera använder ett annat namn) och att separera dem från väpnade oppositionella grupper".

Han slog fast att Genèvesamtalen har nått vägs ände på grund av att syrisk opposition i exil ställer ultimatum.

I ett telefonsamtal informerade Lavrov USA:s utrikesminister John Kerry om resultaten av samtalen i Moskva.

TT-AFP