Lula har partiets stöd inför valet

UTRIKES

Brasilien. Trots att Brasiliens tidigare president Luiz Inácio Lula da Silva har dömts till fängelse för korruption har han stort stöd. Nu har hans arbetarparti antagit en resolution som formellt stödjer hans presidentkandidatur.

"Vi måste försvara kandidaturen mot systematiska attacker från kuppförespråkare, som kommer att göra allt de kan för att stoppa folket från att uttrycka sin vilja i valet", står det i resolutionen som har författats av partiets nationella kommitté efter ett två dagar långt möte i São Paulo.

Lula styrde Brasilien från 2003 till 2011 och dömdes i juli i år för att ha tagit emot motsvarande över nio miljoner kronor, från ett företag i utbyte mot attraktiva statliga kontrakt.

Han dömdes till nio och ett halvt års fängelse men är på fri fot då domen är överklagad. Om domen inte ändras i domstol i slutet av januari kommer expresidenten inte att kunna delta i valet, som är planerat till oktober 2018.

"Om de vågar döma Lula skyldig, bevisar det att processen färgats av politik, står det i partiets resolution.

Lula är fortfarande populär bland stora delar av Brasiliens arbetarklass för att ha genomfört en mängd sociala reformer som hjälpt många ur fattigdom. Enligt en opinionsundersökning för två veckor sedan skulle han få minst 34 procent av rösterna om det hade varit val i dag. Det är dubbelt så stort stöd som hans största rival har.

TT-Reuters