Över tusen hus upp i rök i Kalifornien

UTRIKES

USA. Mer än tusen hus och andra byggnader har förstörts i bränderna i södra Kalifornien. Sex stora löpeldar har hittills tvingat minst 212 000 människor att evakuera.

De torra ökenvindarna - den starka Santa Ana-vinden - väntas tillta i styrka, en utmaning för de runt 8 700 brandmän som redan har fem dagars brandbekämpning bakom sig.

I onsdags omkom en 70-årig kvinna i en bilkollision när hon försökte ta sig bort från den största branden som plågar Ventura County nordväst om Los Angeles. Hon dog av krockskadorna i kombination med de rök- och brännskador hon ådragit sig.

Myndigheterna förbereder ytterligare evakueringar, fast på vissa ställen tilläts folk återvända till sina hem för att inspektera skadorna.

Elden närmar sig också en fristad för den utrotningshotade kaliforniska kondoren i Los Padres National Forest.

Brinner till jul

Mitt på dagen kalifornisk tid träffade delstatens guvernör Jerry Brown boende och tjänstemän i drabbade områden i Ventura County. Efter sin rundtur höll han en pressträff och framhöll att Kalifornien står inför en "ny verklighet" där liv och egendom står under kontinuerligt hot från bränder på grund av torka och klimatförändring.

Enligt vad Jerry Brown inhämtat från räddningstjänsten är det troligt att brandbekämpningen fortsätter in i jultiden. Han uppmanar amerikanska lagstiftare att ägna mer kraft åt naturkatastrofer som bränder, översvämningar och jordbävningar.

Dödligast året

I oktober drabbades Kalifornien av bränder i delstatens vindistrikt längre norrut som tog 43 liv och förstörde egendom värd nio miljarder dollar. Aldrig förr i Kalifornien har bränder dödat fler människor under ett år än 2017.

Även de nu aktuella skogs- och markbränderna har förstört värden för miljardtals dollar. Utanför Los Angeles har villor i det exklusiva och tätbefolkade området Bel Air blivit lågornas rov.

President Donald Trump har utlyst undantagstillstånd i Kalifornien, en åtgärd som öppnar för att skjuta till federala medel.

TT-AP-Reuters