Parter möttes inför fredssamtal om Syrien

Publicerad 2017-02-23

Syrien. Förväntningarna är lågt ställda inför de FN-ledda fredssamtalen om Syrien i schweiziska Genève. Men för första gången på tre år möttes parterna sida vid sida - innan förhandlingarna inleddes.

– Jag ber er att samarbeta. Jag vet att det inte kommer att bli lätt att avsluta den här fasansfulla konflikten och lägga grunden för ett suveränt och enat land i inbördes fred, sade FN:s sändebud i Syrien Staffan de Mistura.

Därefter skildes parterna åt inför samtalen som ämnar försöka få ett stopp på det blodiga kriget, som snart går in på sitt sjunde år.

Beredd för direktsamtal

En talesperson för oppositionens paraplyorgan, Högsta förhandlingsrådet (HNC), sade i onsdags att de är redo att förhandla ansikte mot ansikte med den syriska regimen. Det skedde aldrig under de tre förhandlingsrundor som ägde rum förra året, då de Mistura i stället fick springa mellan parterna som satt i olika rum.

Om företrädare för Damaskus nu verkligen kommer att sitta vid samma bord som oppositionens representanter denna gång är högst osäkert.

Låsta positioner

Den syriska regimen har de senaste månaderna, med hjälp av rysk militär, fått ett kraftigt övertag i striderna på marken. Men i förhandlingarna är positionerna i de svåraste frågorna, såsom diktatorn Bashar al-Assads framtid, fortfarande lika fastlåsta.

– Om Staffan (de Mistura) menar allvar måste han hålla sig till första punkten på agendan, vilken handlar om en politisk övergång som det syriska folket accepterar, säger Nasr al-Hariri, ledare för HNC:s förhandlingsgrupp.

Minst 312 000 människor har dödats sedan kriget bröt ut i mars 2011, enligt det oppositionella Syriska människorättsobservatoriet som bevakar konflikten från Storbritannien. Mer än halva befolkningen är på flykt. 4,8 miljoner har flytt landet, de flesta till grannländerna Turkiet, Libanon och Jordanien. 6,5 miljoner är internflyktingar.

TT-AFP-Reuters

Följ ämnen i artikeln