Utrikes

Europa rasar över NSA-övervakning

UTRIKES

Aromo. Uppgifter om att USA övervakat EU-kontor men också enskilda EU-staters interna kommunikation, har fått relationerna mellan Europa och USA att svalna. Tysklands justitieminister talar om "handlingar som påminner om kalla krigets".

Enligt hemliga uppgifter från visselblåsaren Edward Snowden som tidningen Der Spiegel tagit del av, har USA:s säkerhetsmyndighet NSA bland annat buggat EU:s högkvarter i Bryssel samt övervakat unionens FN-representation i New York.

Uppgifterna ledde till ilskna reaktioner från Europa. EU-parlamentets talman Martin Schulz begärde "full klarhet" från USA och sade att om uppgifterna är sanna kommer de att ha en "avsevärd påverkan" på relationen mellan EU och USA.

"Vi har omedelbart tagit kontakt med amerikanska myndigheter i Washington DC och i Bryssel och har konfronterat dem med pressuppgifterna", lät det i ett uttalande från EU-kommissionen.

Tysklands justitieminister krävde en omedelbar förklaring från USA: "Vi kan inte ens föreställa oss att våra vänner i USA ser européerna som fiender. Om medieuppgifterna stämmer, påminner det om handlingar som fienden utförde under det kalla kriget", sade Sabine Leutheusser-Schnarrenberg.

– Det vore bättre om USA övervakade sina säkerhetstjänster, i stället för sina allierade, kommenterade Luxemburgs utrikesminister Jean Asselborn syrligt.

USA meddelar att regeringen ska svara på anklagelserna via "diplomatiska kanaler".

"Vi kommer inte att kommentera uppgifterna om underrättelseaktiviteter offentligt, men vi har gjort klart att USA samlar utrikespolitisk underrättelseinformation på samma sätt som alla andra länder", sades det i ett uttalande från kansliet för chefen för USA:s underrättelseorgan Director of national intelligence (DNI).

DNI är chef för den övergripande myndigheten för USA:s alla underrättelseorgan, bland dem CIA och den militära motsvarigheten DIA, federala polisen FBI och signalspaningsmyndigheten NSA.

Även enskilda stater har utsatts för omfattande övervakning, enligt Der Spiegel. I Tyskland övervakade NSA som mest 60 miljoner samtal samt internetkontakter under en enda dag. USA betraktade Tyskland som en "tredje klassens partner", och övervakningen låg på samma nivå som i Kina, Irak och Saudiarabien, enligt dokumenten. Metadata från kommunikationen - vem som kontaktat vem - sparades.

I Frankrike övervakades två miljoner kontakter varje dag enligt uppgifterna, och landets utrikesminister Laurent Fabius krävde en förklaring från USA.

Endast Kanada, Storbritannien och Nya Zeeland ska ha varit undantagna.

TT frågade utrikesminister Carl Bildt om hur Sverige reagerar på uppgifterna om den amerikanska övervakningen av EU-institutioner och enskilda medlemsstater i EU.

– Vi vet ingenting om vad som ligger bakom de här uppgifterna. Men vi utgår till exempel inom utrikesförvaltningen hela tiden ifrån att vi är föremål för avlyssning från åtskilliga håll. Därför har vi säkra kommunikationskanaler och behandlar sekretessbelagd information på ett sådant sätt att det inte kan avlyssnas, svarar han.

– I den meningen är detta en bekräftelse på den värld som vi vet att vi lever i.

Carl Bildt berättar att det funnits en svensk oro över säkerhetsnivån inom EU.

– Vi har upptäckt andra länder, inte USA, som plötsligt suttit på interna papper långt innan vi har sett dem själva.

Han vill inte berätta vilka länder som avses.

Frågan om hur EU bör markera mot USA vill Carl Bildt vänta med att besvara till dess att Der Spiegels uppgifter är bekräftade.

Vad gäller Snowden själv bollade ecuadorianerna och ryssarna ansvaret för honom mellan sig. Snowden är kvar i en transithall på en av Moskvas flygplatser.

Att utlämna Snowden är moraliskt uteslutet, twittrade dock ordförande i ryska dumans utrikesutskott Alexej Pusjkov, och hänvisade till Dostojevskis roman "Bröderna Karamazov".

TT-AFP

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes