Utrikes

Hjärtrisk för var fjärde saudier

UTRIKES

Hälsa. Var fjärde vuxen saudier riskerar att drabbas av hjärtinfarkt inom tio år. Ett flitigt bolmande i kombination med en slapp livsstil tros vara förklaringen.

Det är forskare vid Prince Salman Heart Centre i Saudiarabien som gör denna dystra prognos efter att ha synat 4 900 saudier närmare i sömmarna. 85 procent av deltagarna var mellan 20 och 40 år gamla.

En fjärdedel, 25 procent, hade diabetes. 34 procent hade högt blodtryck, 25 procent rökte och hela 27 procent var feta. En överväldigande majoritet, 86 procent, deltog inte i någon fysisk aktivitet över huvud taget.

När forskarna vägde samman samtliga riskfaktorer visade det sig att 26 procent av deltagarna löper stor risk att drabbas eller dö av hjärtinfarkt inom tio år.

Den höga förekomsten av diabetes anses som extra oroväckande, eftersom sambandet mellan diabetes och hjärtsjukdom är starkt.

Så kallad vuxendiabetes går att undvika, men en hälsosam livsstil är ett ovanligt fenomen i Gulf-regionen, säger professor Hani Najm, en av forskarna bakom studien som nyligen presenterades på en hjärtkonferens i huvudstaden Riyadh.

– Unga människors beroende av smarta telefoner och sociala medier har gjort dem till elektroniska potatisar, dagens motsvarighet till soffpotatisar, men som inte är begränsade till ett rum med en tv.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes