Utrikes

Putin på väg till Minskmöte

UTRIKES

Ukrainakrisen. Den ryske presidenten, Vladimir Putin, kommer till Minsk i dag för att delta i samtalen om konflikten i östra Ukraina. Det var länge osäkert om Putin tänkte delta i fyrpartssamtalen, vars syfte är att få till stånd en vapenvila i Ukraina.

"Den ryske presidenten Vladimir Putin reser i dag till Minsk där han kommer att delta i samtalen enligt Normandie-formatet", skriver den ryska regeringen i ett uttalande som citeras av AFP.

In i det sista var det oklart om Ryssland skulle komma till mötet där också Ukraina, Frankrike och Tyskland deltar. Putin har tidigare meddelat att han anser att parterna, Ukraina och de pro-ryska separatisterna, själva måste hitta en lösning.

Det tysk-franska utkastet till avtal om vapenvila, som kallats Normandie-avtalet, ska bland annat innehålla formuleringar kring en demilitariserad zon i Ukraina, beslagtagning av tunga vapen och dialog mellan Ukraina och de pro-ryska rebellerna. Det uppger en källa till den ryska nyhetsbyrån Ria.

Risk för eskalering

– Det här är ytterligare en chans för Ryssland att lyfta fram sina intressen i Ukraina. Vi kan förvänta oss att Ryssland kommer fortsätta insistera på en lösning där Moskvas inflytande i Donbass (regionen som kontrolleras av separatisterna) stärks, säger Martin Kragh, forskare vid Uppsala Centrum för Rysslandsstudier.

TT: Vilka förutsättningar finns i nuläget att finna en lösning?

– Det finns på kort sikt ingen synbar lösning. Ukrainas territoriella integritet måste garanteras, men ytterligare militär inblandning, som till exempel att USA skickar vapen och materiel, leder till upptrappad konflikt.

Striderna har pågått i tio månader och över 5 500 människor har dödats, enligt FN. Martin Kragh är oroad att havererade samtal i dag kommer att leda till en upptrappad konflikt.

– Blir det inget avtal om eldupphör kommer striderna att fortsätta och i värsta fall eskalera. Som sagt, militärt stöd från väst till Kiev kan mötas av större rysk eskalering.

Striderna fortsätter

Striderna i östra Ukraina har inte mattats av inför dagens samtal. Minst 45 människor har dödats det senaste dygnet.

Fem personer dödades mitt under rusningstrafik i två olika attacker i rebellkontrollerade Donetsk. Enligt den pro-ryska representanten Ivan Prichodko ska granatbeskjutning ha dödat två civila, en av dem var busschaufför. De tre andra dödades vid en attack mot en fabrik.

– Det var massor av folk. De var alla på väg till jobbet, säger vittnet Svetlana till AFP.

Stora förluster

Minst 19 soldater dödades också i strider i staden Debaltseve, där separatister försöker omringa runt 8 000 ukrainska soldater som finns i staden.

– I granatbeskjutning, raketbeskjutning och regelrätta strider har Ukraina förlorat 19 soldater, säger militärens talesperson Vladyslav Seleznyov, enligt Reuters.

Ytterligare 11 ukrainska soldater har dödats i attacker mot det regeringskontrollerade Kramatorsk, där den ukrainska militären har ett högkvarter.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes