Sju gripna för folkmord i Srebrenica

Publicerad:
Uppdaterad:

Srebrenica. Serbisk polis har gripit sju män, misstänkta för delaktighet i folkmordet i Srebrenica 1995. Männen tros vara direkt ansvariga för morden på över tusen personer.

I juli i år har det gått 20 år sedan över 8 000 muslimska män och pojkar mördades av bosnienserbiska styrkor i Srebrenica.

De sju männen, som greps i en samlad insats på flera platser i Serbien på onsdagen, uppges ha varit medlemmar i en bosnienserbisk polisenhet under kriget. De "misstänks ha begått krigsförbrytelser mot civilbefolkningen" skriver åklagaren i ett uttalande. Männen - bland dem enhetens befälhavare Nedeljko Milidragovic - pekas ut som ansvariga för morden på fler än tusen muslimska bosnier i en lagerlokal i byn Kravica, dit de bussades från ett fångläger i Srebrenica, uppger Reuters som citerar en utredare:

– Först sköts de, sedan kastades handgranater

Deltagit direkt

Enligt Reuters är männen de första som grips av serbiska myndigheter för att direkt har deltagit i folkmordet i Srebrenica. Tidigare har den före detta bosnienserbiske presidenten Radovan Karadzic och hans militära befälhavare Ratko Mladic gripits och lämnats över till FN:s krigsförbrytartribunal för det forna Jugoslavien (ICTY) i Haag.

Nationell process

Men de nu gripna männen kommer troligen ställas inför rätta i serbiska domstolar.

– Det är väldigt viktigt att straff utdöms. Haag-tribunalen har varit viktig, men det är också viktigt att de nationella processerna fortskrider. Det har större direkt påverkan på försoningen både inom och mellan länderna. Därför är det här ett välkommet steg, säger Johanna Mannergren Selimovic, forskare vid Utrikespolitiska institutet.

För drygt två veckor sedan meddelade myndigheter i USA att man kommer att försöka utvisa minst 150 bosnier, som misstänks för delaktighet i Srebrenicamassakern.

TT

Publicerad: