Avrättning sköts upp i sista stund

Publicerad 2015-03-19

Pakistan. "Jag är oskyldig." Shafqat Hussain hade iklätts vita kläder och skrivit ner sina sista ord inför den stundande hängningen. Men avrättningen i Pakistan sköts upp i sista stund.

Allting var förberett. Men med bara timmar kvar till det sista ögonblicket sköts verkställandet av dödsdomen i Karachi upp.

Människorättsgrupper har haft allvarliga invändningar mot fallet, klagat på att rättegången inte varit rättvis och att Hussain var minderårig (14 eller 15) vid tidpunkten för domen.

Hussain arbetade som vakt i Karachi när en sjuårig pojke försvann 2004. Några dagar senare fick pojkens familj ett samtal från Hussains mobiltelefon med krav på en lösensumma. Pojken hittades senare död. Hussain greps och erkände, men tog senare tillbaka uppgifterna och hävdade att erkännandet skett under tvång. Enligt advokater brändes han med cigaretter och fick naglarna utdragna, skriver nyhetsbyrån Reuters.

Familjen har överklagat hos regeringen. Enligt människorättsorganisationen Reprieve kommer nu en utredning att titta närmare på Shafqat Hussains ålder vid tidpunkten för dödsdomen.

– Vi var vakna hela natten och bad till Gud. Vi hade inget hopp om att vi skulle få se honom levande igen, säger modern Makhani Begum till Reuters efter beskedet om den uppskjutna avrättningen.

TT