Ohlsson: EU fegar om Ungern

Publicerad:
Uppdaterad:

Bryssel. Med hopp om hårdare EU-tag mot Ungern lämnar Birgitta Ohlsson (FP) sitt sista ministermöte i Bryssel inför regeringsskiftet.

EU-ministern manar även Europahögern att agera.

Sverige har varit pådrivande för att EU ska börja granska sina medlemsstater - inte bara ekonomiskt, utan även vad gäller mänskliga fri- och rättigheter. Inte minst har det varit påkallat av de senaste årens utveckling i Ungern, där konservative premiärministern Viktor Orban och hans Fidesz-parti utifrån har anklagats för bland annat inskränkande av yttrandefrihet och domstolarnas oberoende.

Bokgåva

EU har upprepade gånger krävt Ungern på förklaringar - men alldeles för tamt, enligt Birgitta Ohlsson.

– Det har varit en feghet som präglat EU-kommissionen de här åren att inte tala klarspråk med Ungern. Orbans tal i somras var ytterligare ett exempel på ett land och en politisk ledning som går käpprätt åt helvete, säger hon och syftar på ett tal där Orban ifrågasatte konkurrenskraften hos "liberala demokratier".

Ohlsson hoppas nu att nästa EU-minister - vem det än blir - tar upp bollen. DN-journalisten Annika Ström Melins bok Europas svaga hjärta får tjäna som vägledning.

– Jag har lagt den här boken på kontoret till min efterträdare och skrivit att "Jag hoppas att du kommer att ta strid för mänskliga rättigheter i EU. Jag kommer att fortsätta jaga Viktor Orban och andra ledare. Jag kommer att jaga dig om du inte gör detsamma".

Var är högern?

Samtidigt manar Ohlsson också EU:s kristdemokratiska konservativa partigrupp EPP att ta itu med Orbans Fidesz, som sedan länge ingår i EPP.

– Var har den europeiska högern varit de senaste åren? De har varit pinsamt tysta. De har varit svaga i kritiken. De har inte tagit ansvar för att sopa rent på hemmaplan, säger Birgitta Ohlsson, som på måndagen deltog i sitt sista möte i Bryssel före regeringsskiftet.

TT:s korrespondent

Publicerad: