Seg Katalonfejd retar andra delar av Spanien

UTRIKES

Katalonien. Efter en höst dominerad av konflikten om katalansk självständighet känner sig många spanjorer i fattigare delar av landet bortglömda. Bland dem är förståelsen liten för separatisternas krav.

– Jag är trött på att höra om Katalonien. Och vad gäller resten av Spanien - har inte vi problem, har inte vi kriser, har inte vi någonting? säger sjuksköterskan Cristina García från Galicien, till nyhetsbyrån AFP.

Hon tillägger att hon känner sig förolämpad varje gång katalanska separatister använder frasen "Spanien plundrar oss".

Slagorden bottnar i uppfattningen att Katalonien tvingas dela med sig orättvist mycket av sitt välstånd, utan att få tillräckligt tillbaka från centralregeringen i Madrid.

Behoven stora

Inställningen retar många i Spaniens fattigare regioner, såsom Galicien, där behoven är stora av nya vägar och annan infrastruktur, medan sjukvården är pressad.

– De känner inte till vår situation. Vi har mycket lägre löner och sjukvården är dyrare, säger Cristina García.

I november demonstrerade tiotusentals människor från Extremadura, en annan av de värst utsatta regionerna, i Madrid med krav på bättre tågförbindelser. Många tog fasta på att tågresan från Madrid till Barcelona - tack vare höghastighetståg - går betydligt snabbare än den till Extremaduras största stad Badajoz, trots att Barcelona ligger längre bort från huvudstaden.

"Känner sig övergivna"

Åldrande befolkningar i kombination med utflyttning till stora städer gör situationen än mer ansträngd i glesbefolkade områden.

– En del regioner känner sig övergivna, med rätta, säger Eloisa del Pino, statsvetare vid Spaniens nationella forskningsråd.

Enligt opinionsmätningarna är det jämnt mellan de självständighetsivrande partierna och de som vill att Katalonien förblir spanskt inför omvalet i regionen på torsdag, den 21 december. En seger för de senare skulle kunna innebära en öppning för förhandlingar med Madrid om villkoren för Kataloniens finanser.

Men att blidka katalanerna med mer fördelaktiga ekonomiska villkor är riskfyllt, anser Eloisa del Pino, då hon menar att det kan väcka liknande krav från andra regioner.

TT