Iran: Släpp inte in Saudi i fredssamtal

UTRIKES

Syrien. Enligt Rysslands utrikesminister Sergej Lavrov sonderar den syriska regimen om återupptagna fredssamtal. Men den Saudistödda oppositionella paraplyorganisationen HNC säger sig inget veta.

Lavrovs uttalande kommer efter ett möte i Moskva med utrikesministrarna i Iran och Turkiet. Han vill dock inte uppge var sonderingarna har ägt rum eller vilka oppositionsgrupper som har vidtalats.

Fredssamtalen kommer inte att inkludera USA och ska också hållas åtskilda från FN-ledda förhandlingar.

Den Saudistödda oppositionella paraplyorganisationen Högsta förhandlingsrådet (HNC), där bland annat Fria syriska armén ingår, säger sig inte ha fått någon information om eventuella fredssamtal.

– Vi i Högsta förhandlingsrådet har verkligen ingen koppling till detta, säger George Sabra, en av gruppens medlemmar.

De planerade fredssamtalen är tänkta att hållas i Kazakstans huvudstad Astana, har Rysslands president Vladimir Putin sagt tidigare.

Att HNC ännu inte har kontaktats kan möjligen ses i ljuset av organisationens kopplingar till Riyad. Irans försvarsminister Hossein Dehghan kräver i ryska medier att Saudiarabien inte ska tillåtas att delta i fredsprocessen över huvud taget. I en intervju med det statliga ryska mediebolaget RT säger Dehghan att saudiernas krav på att Syriens president Bashar al-Assad måste avgå gör att Saudiarabien inte har någon plats i förhandlingarna.

TT-Reuters