al-Qaidas näst högste ledare dödad

Publicerad:

Syrien/Jemen. Den högt uppsatte al-Qaida-ledaren Abu al-Khayr al-Masri har dödats i Syrien i en drönarattack. Terrorrörelsen bekräftar i ett uttalande al-Masris död.

I Jemen har USA genomfört ett stort antal flygräder mot al-Qaida.

Attacken mot al-Masri genomfördes med en robot från en av CIA:s drönare i söndags när han satt i en bil i närheten av staden Idlib, uppger en amerikansk säkerhetskälla för Reuters.

Abu al Khayr al-Masri var nummer två i rang inom terrorgruppen efter ledaren Ayman al-Zawahiri, enligt CNN som också rapporterar att han dödats med hänvisning till flera olika källor.

Stod nära bin Ladin

Den 59-årige terrorledaren, vars riktiga namn var Abdullah Muhammed Rajab Abdulrahman, var egyptier och gift med en av Usama bin Ladins döttrar.

Han sökte enligt Reuters källa skydd i Iran efter 11 september-attacken i USA, och tros ha varit i Syrien för att hjälpa jihadistgruppen Jabhat Fateh al-Sham, en del av al-Qaida och som tidigare kallade sig al-Nusra-fronten.

I Iran blev han släppt från en husarrest för nära två år sedan, i utbyte mot en diplomat som hölls gisslan av al-Qaida i Jemen.

al-Masris död innebär slutet på en nära 19 år lång amerikansk jakt på honom. Han tros ha varit en av dem som planerade attacken på de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania 1998.

Räder mot al-Qaida

Syriska människorättsobservatoriet (SOHR), som bevakar Syrienkriget från Storbritannien, säger till CNN att al-Masri dödades i söndags i närheten av byn al-Mastoumeh i Idlib-provinsen.

På torsdagen genomförde USA en rad flygangrepp mot al-Qaida-mål i Jemen.

– Över 20 räder genomfördes mot AQAP-soldater (al-Qaida på den Arabiska halvön), utrustning och infrastruktur i Abyan, al-Bayda och Shabwah, säger Jeff Davis, talesperson för Pentagon, enligt nyhetsbyrån AFP.

TT

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Syrien

USA