Eget uppror mot republikanskt sjukvårdsförlag

Publicerad 2017-06-22

USA. Efter veckor av förhandlingar i tysthet har nu senatens republikanska ledning lagt fram kammarens förslag till ny sjukförsäkringslag.

Men redan har fyra av de egna republikanska senatorerna gjort uppror mot förslaget - vilket gör att det kan falla vid omröstningen.

Senatorn Rand Paul säger till nyhetsbyrån AP att han och tre andra republikaner i senaten är motståndare till förslaget, så som det ser ut nu. Därmed spetsas voteringen i senaten till ytterligare, eftersom Republikanerna visserligen har majoritet där, men bara med 52 av de 100 platserna.

Rand Paul säger att lagförslaget liknar Obamacare allt för mycket, men att de fyra republikanska senatorerna "definitivt är öppna för förhandlingar". De tre andra senatorerna är Ted Cruz, Ron Johnson och Mike Lee.

Den republikanske majoritetsledare Mitch McConnell väntas lägga fram lagförslaget senare på torsdagen. Republikanerna hoppas att både debatten om förslaget, som lär bli mycket hård, och omröstningen kan klaras av redan nästa vecka, eftersom det brinner i knutarna.

En rysare

Om lagen ska hinna bli verklighet före det nya budgetåret som inleds den 1 oktober är det bråttom. Kongressens oberoende budgetkontor behöver två veckor för att räkna på konsekvenserna. Och omröstningar ska ske i både senaten och representanthuset, som i omgångar i juli och augusti har sommaruppehåll. Och med den interna republikanska fronderingen ser nu alltså voteringen i senaten ut att bli en rysare.

Orrin Hatch, republikansk ordförande i senatens finansutskott, säger att det finns många "missuppfattningar" om förslaget men att han hoppas att det kan få tillräckligt med röster för att godkännas.

Enligt torsdagens förslag - som kan innebära spiken i kistan för "Obamacare" - kommer statens utgifter för sjukvården att minskas genom ett tak för hur mycket pengar en enskild person kan få, skriver Reuters. Sjukförsäkringen ska också kunna ge personer skattelättnader mellan 0-350 procent av den federalt satta gränsen för fattigdom.

Svårt att ta

USA:s höginkomsttagare föreslås att retroaktivt, från början av 2017, få slippa den skatt på 3,8 procent av sin nettoinkomst som infördes för att hjälpa till med finansieringen av Obamacare. Det blir svårt att ta för Demokraterna.

Den statliga sjukförsäkringen för låginkomsttagare, Medicaid, ska också vara utfasad mellan 2020 och 2023.

Processen för att ta fram förslaget har omgärdats av stort hemlighetsmakeri och fått kritik från såväl demokrater som vissa republikaner för brist på insyn. Men McConnell säger att alla kommer att få tid att gå igenom utkastet.

"Ett ansvar"

– Vi har ett ansvar att jobba på framåt, det är det vi gör, sade han innan förslaget offentliggjordes.

Bakgrunden är att representanthuset i början av maj röstade igenom ett lagförslag som var tänkt att riva upp och ersätta expresident Barack Obamas både risade och rosade sjukförsäkringslag från 2010.

I lagförslaget förordades bland annat att delstater ska få göra undantag från regeln att premier för "grundläggande hälsovård" ska vara desamma för alla - oavsett om man är handikappad eller har en kronisk sjukdom.

Men skrivningen mötte skarp kritik från såväl Demokraterna som vissa falanger inom Republikanerna. Och president Trump har antytt att den är för hård.

TT