Försvarar polisvåld mot aktivister

Publicerad:
Uppdaterad:

Istanbul. Gezi-parken i Istanbul är avspärrad efter det att kravallpoliser med brutala metoder tömt den på aktivister i går kväll. Inget tyder på att motsättningarna som kommit upp till ytan skulle överbryggas.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan försvarar att polisen slog ned de regeringsfientliga demonstrationerna med våld. Enligt Erdogan var det hans "plikt" att beordra evakueringen av Gezi-parken sedan demonstranterna trotsat hans uppmaningar att lämna den.

– Jag sade att vi nått ändpunkten. Att det var outhärdligt. I går genomfördes operationen och den (parken) rensades, sade Erdogan på ett möte i Istanbul i dag.

– Det var min plikt som premiärminister, Erdogan.

I ett uttalande uppmanar Thorbjørn Jagland, generalsekreterare i Europarådet, alla parter i Turkiet till dialog:

"Ytterligare upptrappning av våldet måste förhindras", skriver han.

Jagland nämner de rättsligt bindande normerna i den europeiska konventionen om de mänskliga rättigheterna rörande mötesfrihet - men också om dess begränsningar. Myndigheterna måste skydda medborgarna, garantera att demonstrationer går lugnt till men alla ingripanden av säkerhetsstyrkor måste vara proportionella, påminner han.

Två turkiska fackföreningar utlyser i morgon landsomfattande strejker i protest mot polisaktionen, rapporterar Reuters.

I Istanbul har tusentals av Erdogans anhängare samlats.

– Vi är den tysta majoriteten, inte det slödder som försöker att skrämma oss, säger Ruveyda Alkan, som stöder AKP.

Några kilometer bort använder kravallpolis tårgas för att försöka få regeringskritiska demonstranter att ge sig av.

Solidaritetsgruppen för Taksim, som är en paraplyorganisation för en mångskiftande flora av demonstranter, fördömer lördagens "brutala attack".

"Polisräden lämnade efter sig hundratals skadade demonstranter och det finns dussintals som träffats av gummikulor", säger gruppen i ett uttalande.

Istanbuls guvernör Hüseyin Avni Mutlu sade att 44 personer hade skadats, men att ingen hade fått allvarliga skador vid utrymningen av parken.

Mutlu förbjöd på i dag en planerad demonstration som en regeringskritisk grupp tänkt hålla på Taksim-torget.

De som nu tar sig in på Taksimtorget i Istanbul kommer att ses som terrorister, sade Turkiets EU-minister Egemen Bagis i en tv-intervju.

TT-AFP

Publicerad: