Här landar Donald Trump och Melania Trump i Helsingfors

avJohanna Rapp

Publicerad:
Uppdaterad:

Här landar Donald Trump och Melania Trump i Helsingfors inför måndagens toppmöte med Rysslands president Vladimir Putin.

På Twitter skriver Trump att han ser fram emot att träffa Putin – men menar att inte ens om han skulle få Moskva som en belöning för ett lyckat toppmöte skulle media bli nöjda:

– Jag skulle kritiseras för att det inte var bra nog – att jag borde fått Sankt Petersburg med, skriver presidenten på Twitter.

Strax efter klockan 19.48, svensk tid, syns presidentens plan flyga in emot landningsbanan och 20.05 stiger Donald Trump och Melania Trump ut ur flygplanet, där Trump vinkar till den samlade presskåren innan de går ner för trappan och till den röda mattan där de skakar hand med representanter.

Helsingfors flygplats råder det ett stort säkerhetspådrag, med flera helikoptrar i luften och poliser i flygplatsens torn som kikar mot skogarna som omger flygplatsen.

1 av 16 | Foto: Peter Wixtröm

Donald Trump och Vladimir Putin ska träffas under måndagen för enskilda samtal. De två världsledarna har tidigare enbart träffats vid större internationella möten, det unika den här gången blir att de nu ska träffas helt själva. Donald Trump har sagt att han ser fram emot att träffa Putin – men säger samtidigt att hans land är en av många fiender till USA.

– Ryssland är en fiende i vissa avseenden. Kina är en fiende ekonomiskt, det är en säker fiende. Men det betyder inte att de är dåliga. Det betyder inte någonting. Det betyder att de är konkurrenskraftiga, säger Donald Trump i CBS News ”Face the Nation”.

Trump: media är folkets fiende

Även under flygturen mot Finland gav Donald Trump sin syn på mötet, genom en rad kommentarer på Twitter. Där menade den amerikanske presidenten att det inte spelar någon roll hur mötet går – media kommer kritisera honom ändå:

”Tyvärr, oavsett hur bra det går för mig vid toppmötet och även om jag fick den stora staden Moskva som en vedergällning för alla de synder och den ondska Ryssland begått under åren skulle jag återvända till kritiken att det inte var bra nog – att jag borde ha fått Sankt Petersburg också! Mycket av vår nyhetsmedia är verkligen folkets fiende”, skriver Trump på Twitter.

Men Donald Trump passar också på att gratulera Frankrike på Twitter, för deras VM-vinst. Dessutom hyllar han världsmästerskapets värdnation Ryssland.

”Också, grattis till president Putin och Ryssland för att ha ordnat ett verkligt fantastisk världsmästerskap – ett av det bästa någonsin”, skriver han på Twitter.

Dagens tre rubriker söndag 15 juli 00:29
Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM