Utrikes

Thaksinanhängare tågar i Bangkok

UTRIKES

Stockholm. Tusentals anhängare till den avsatte premiärministern Thaksin Shinawatra tågade på tisdagen mot regeringsbyggnaderna i Thailands huvudstad Bangkok, med krav på nyval.

Enligt polisen demonstrerade runt 10 000 personer. De rödklädda demonstranterna gick längs Bangkoks paradgata mot premiärminister Abhisit Vejjajivas kansli. Han kom till makten i december, sedan en domstol avsatt den tidigare Thaksinvänliga regeringen efter månader av oppositionsprotester.

Hundratals kravallpoliser och soldater vaktade utanför regeringskansliet. En av ledarna för tisdagens protester, Jatuporn Prompan, sade att det var en fredlig demonstration och att han inte väntade sig några sammanstötningar.

– Vi ska inte ockupera regeringsbyggnaden men vi kommer dag för dag att avgöra hur länge vi tänker stanna utanför, sade han.

Protesterna har redan tvingat Abhisit att flytta det planerade regeringssammanträdet senare under tisdagen till badorten Hua Hin, där han från fredag står värd för ett toppmöte inom den sydostasiatiska samarbetsorganisationen Asean.

När han anlände till sitt hotell i Hua Hin sade han att han var övertygad om att säkerhetsstyrkorna skulle bemöta demonstrationen på ett fredligt sätt och att han räknar med att kunna gå till jobbet i regeringskansliet som vanligt på onsdagen.

– Jag oroar mig inte alls, sade han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

Utrikes