Spänt efter kanylattacker i Ürümqi

Publicerad:
Uppdaterad:

Ürümqi. Över 400 mystiska kanyl-attacker väcker allt starkare spänningar i det orosdrabbade Xinjiang i nordvästra Kina.

Både demonstranter och partitjänstemän anklagar öppet regionens uigurer för att ligga bakom attackerna.

På fredagen var skolor stängda och gator avspärrade i regionhuvudstaden Ürümqi efter de senaste dagarnas demonstrationer. Trots uppmaningar till folk om att hålla sig inomhus, och stora polisuppbåd på gatorna, inträffade nya stora protestmarscher.

Kravallpolis använde tårgas för att skingra demonstranter som kastade flaskor mot polisen och försökte bryta ned barrikader in till de stadsdelar som domineras av uigurer - regionens muslimska ursprungsbefolkning.

Bakom den senaste ilskan ligger ett stort antal mystiska kanyl-attacker under de senaste två veckorna.

– De har ingen rätt att blockera gatorna på det här sättet. De här uigurerna har huggit oss med nålar. Vi måste ta hand om problemet, skällde en av demonstranterna till Reuters.

Totalt 476 personer - varav 433 han-kineser - uppges ha sökt vård för kanyl-attackerna. Ingen har emellertid skadats allvarligt eller förgiftats, vilket gör attackerna ännu mer märkliga.

– Det hände i går vid järnvägsstationen. Jag väntade på någon och när han kom kände jag plötsligt ett skarp smärta i armen. Jag såg inte vem som gjorde det, men jag minns att det fanns några uigurer alldeles intill mig, berättar 36-åriga Jiang Ye för AFP, och visar upp en myntstort blåmärke med en prick i mitten.

– Jag är väldigt rädd nu. Sjukhuset säger att det inte ska vara något problem, men också att vissa sjukdomar inte märks förrän efter sex månader eller ett år.

Även kommunistpartiets högste chef i staden, Li Zhi, har öppet anklagat uiguriska separatister för att ligga bakom attackerna.

TT-AFP-Reuters

Publicerad: