Prokurdiskt parti starkast i Sverige

Publicerad 2015-06-08

Turkiet. Det prokurdiska HDP skrällde stort i det turkiska parlamentsvalet. Och bland turkiska medborgare bosatta i Sverige blev HDP större än president Erdogans styrande AK-parti.

– Vi är väldigt glada. Även kurder i Syrien, Irak och Iran gläds över det här resultatet. Det här kan öppna dörren till demokrati för många fler kurder, säger Mehmet Gok, som var aktiv i valrörelsen för HDP i Sverige.

Med 96,7 procent av rösterna från Sverige räknade har HDP ett stöd på drygt 43 procent, medan president Recep Tayyip Erdogans moderat islamistiska AKP får 34 procent.

– Det är ungefär vad vi förväntade oss. Det finns en stor grupp kurdiska väljare i Sverige. HDP är också bäst på att mobilisera sina väljare, säger Yasin Diken som jobbade för att samla röster för AKP.

Röstningen till parlamentsvalet ägde rum under en dag på Kistamässan i Stockholm och många var kritiska till den snålt tilltagna tiden.

– Folk kom resande från hela Sverige. Det var nästan 36 000 som kunde rösta, men vi lyckades bara få 8 000 att komma till vallokalen, säger Mehmet Gok.

Yasin Diken tror inte att det koalitionsbyggande som nu väntar kommer att gå i lås, och gissar att Turkiet kommer att gå till nyval om 4-5 månader.

– AKP har förlorat en stor del av sina kurdiska väljare. Det tror jag är den största nyheten i det här valet.

TT