Fritagningar kan ändra terrorstrategi

Publicerad:
Uppdaterad:

Mali. En holländare som tillfångatogs av en terrorgrupp samtidigt som Johan Gustafsson har fritagits i Mali. Men svenskens öde är okänt.

– Man kan befara att kidnapparna blir ännu mer försiktiga och håller sig undan, säger Johans pappa Göran till Värnamo Nyheter.

I lördags tog sig fem oidentifierade beväpnade män in i en gruva i burkinska Tambao, tillfångatog en rumänsk säkerhetschef och försvann norrut. Sedan dess söker säkerhetsstyrkor efter honom längs landets gräns mot Mali, enligt AFP.

Insatsen att försöka frita en kidnappad person är den andra i området på kort tid. I måndags lyckades franska specialstyrkor frita holländaren Sjaak Rijke, som tillsammans med svensken Johan Gustafsson tillfångatogs av extremistgruppen Aqim (al-Qaidas nordafrikanska gren) i Mali i november 2011.

– Frihet! ropade Rijke när han på tisdagen anlände till huvudstaden Bamako.

Kan ändra strategi

Om fler fritagningsförsök sker i Mali kan det påverka terroristgruppernas strategier, spår Magdalena Tham Lindell, säkerhetspolitisk analytiker på Totalförsvarets forskningsinstitut.

– Kidnappningar är al-Qaidas största inkomstkälla, och om en ökad militär närvaro gör det svårare att tillfångata eller hålla kvar personer kan det förändra deras strategier, säger hon.

Men att enbart bekämpa terrorism militärt fungerar inte långsiktigt, anser hon.

– Det måste ske en decentralisering av makten och en förbättring av den ekonomiska situationen. I norra Mali är det svårt att försörja sig på ett lagligt sätt, säger hon.

Sågs senast 2013

Polisens enhet för internationellt samarbete kan av säkerhetsskäl inte säga om måndagens fritagning har gett någon ny information om Johan Gustafsson.

Det senaste kända livstecknet från honom är en film som kidnapparna publicerade i september 2013. Johans pappa Göran Gustafsson säger till Värnamo Nyheter att det var länge sedan något nytt kom fram.

– Inget tyder på att Johan fanns på platsen där de franska styrkorna slog till, säger han.

Fransmannen Serge Lazarevic, som kidnappades nästan samtidigt som Rijke och Gustafsson, släpptes i december förra året.

TT

Publicerad: