Polisen vill veta mördad pojkes planer

UTRIKES

Norge. Norsk polis söker med stora styrkor efter den eller de som i måndags knivmördade en kvinna och en pojke på en skola i Kristiansand. Nu uppmanas vittnen som vet något om vad den 14-årige pojken hade för planer innan han mördades att höra av sig till polisen.

Polisen vet att pojken bodde och gick i skolan i Vågsbygd utanför Kristiansand, men man vet inte varför han tog en buss från centrum i Kristiansand mot området Lund där 14-åringen gick av, bara några minuter innan han knivskars till döds.

– Vi är väldigt intresserade av att komma kontakt med någon som vet vad han hade för ärende i Lund. Vi undrar om han skulle träffa någon, säger Terje Kaddeberg Skaar, vice polismästare vid Agder polisdistrikt, på en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Kände inte varandra

Dådet i Kristiansand i Norge skedde vid en tid på dagen då många barn var på fritids. Men trots att stora polisstyrkor skickades till platsen verkar mördaren eller mördarna ha hunnit undan, och kan allt eftersom timmarna går befinna sig allt längre bort.

– Jakten kommer att pågå tills vi har gärningsmannen eller gärningsmännen. Vi söker nu både rent fysiskt och på andra sätt, säger Terje Kaddeberg Skaar.

Polisen vet alltså inte om det var en eller flera gärningsmän, om hur relationen ser ut till de mördade eller om det finns någon fara för allmänheten.

Det står däremot klart att det inte fanns någon relation mellan de båda offren.

Kvinnan som mördades var en 48-årig pedagog vid en förskola, och ska enligt det norska mediebolaget NRK ha varit ute och rastat sin hund när hon blev attackerad.

Morden i Linköping

Kristiansandspolisen vill inte gå vidare in på detaljer om hur man konkret tror att attacken mot kvinnan och pojken gick till, men för utomstående är likheterna med det ouppklarade dubbelmordet i Linköping 2004 slående.

Terje Kaddeberg Skaar säger i en telefonintervju med Expressen att han är medveten om likheterna.

– Vi känner till det och tar det med oss i efterforskningarna, säger han.

Svensk polis har dna från den trolige gärningsmannen i Linköping. Men Terje Kaddeberg Skaar vill inte säga till Expressen om norsk polis har hittat något dna på brottsplatsen. Han vill inte heller svara på frågan om norsk polis har varit i kontakt med sina svenska kollegor i ärendet.

– Jag vill inte kommentera det närmare, men vi vet att det var ett dubbelmord där för tolv år sedan.

I Linköping 2004 var det en 56-årig kvinna och en yngre pojke som knivdödades på öppen gata utan att någon blev vittne till händelsen.

Precis som i Norge kände de två offren inte varandra.

TT-NTB